söndag 22 oktober 2017

Att komma in i Usa

För dom som gillar att resa så kan det vara roligt att läsa min blogg nu för ni kanske hittar lite tips och ideer om ni har planer på en Usa resa.
Ni som inte är så värst intresserad av resor/resetips får ändå gärna kika in på bloggen.Det blir mycket Usa nu då jag är på väg dit och kommer "bo" där över en månad.Men tids nog är jag tillbaka i Finland och sen blir det jul, julpynt,vinter och snö här på bloggen för er som gillar det.... men ni andra som gillar sol och värme så sug i er nu för det kommer jag att bjuda på snart.

Idag skall jag lite berätta om hur det är att komma in i landet over there nämligen Usa.Många kanske tror att det är bara att stiga av planet,söka bagaget och ta sig ut från flygterminalen....om det ändå vore så enkelt.



Först som sagt måste du fylla i en ansökan i god tid innan din resa som heter ESTA.Det gäller i två år och kostar 14 dollar, men fast du blivit beviljad esta så är det ändå ingen garanti att du kommer in i landet.Jag glömde för ett par år sen flytta min äldsta flickas Esta till hennes nya pass som hon skaffade innan resan med den påföljden att då hon kommer till Usa så tänkte dom i immigrationen inte släppa in henne i landet för dom hittade inte hennes Esta.Som tur hade hon kopia av kvitto att jag beställt esta åt henne och att Estan fanns i hennes gamla pass så efter att hon suttit ett bra tag på förhör så släppte dom in henne i landet den gången...men dom märkte i hennes pass med stor röd stempel No Esta.Allt finns ju i deras arkiv så nu har hon varit tvungen varje gång hon varit til Usa förklara varför det står no esta.Så var noga med att ha allt på koll innan ni åker annars kan ni får problem.







Sen då innan landningen i Usa så får du på planet en blankett (Customs deklaration)

 som du skall fylla i med alla dina uppgifter,adress var du kommer att vara osv...och den skall du ha med dig som dom sen behåller då du passerat immigration.



Sen har vi ju då immigration du skall passera innan du alls får komma in i landet.Då man kommer från ut från flyget så skall du ta dig till immigration och innan du kommer dit tar det sin tid för flygfälten är mega stora i Usa...tacka vet jag lilla Åbo flygfält.Minns då jag hade byte av flyg en gång i Chicago och skulle ta mig från ena gaten till den andra så där var det att hoppa på olika tåg innan du kom till rätt gate...men skyltningen är bra på alla dessa stora flygfält.






Sen då du väl kommer till immigrationen så kan du  få stå i kö fast hur länge ...längsta vi stått är nästan två timmar...men ibland har det löpt jätte smidigt .Men som sagt där är ju inte bara en eller två som skall igenom utan tänk hur många plan det landar hela tiden.Så däför är det skönt att ha immigration på din slutdestination att du inte behöver stå i kö och oroa dig att du inte hinner rusa till nästa flyg.

Väl framme i immigration disken så tar dom direkt och börjar kolla ditt pass,sen fotar dom dig (ansiktsbild) sen skall du ge fingeravtryck först vänster tumme och vänster resten av fingrarna...och samma med höger hand och efter det börjar dom förhöra dig.Ibland har dom nästan inte frågat något utan bara slått stämpeln i passet medan andra gånger har jag fått förklara en hel del.Det är alltid lika pirrigt och gå där igenom fast jag vet att jag kommer helt lagligt dit på semester....men deras blickar käns som dom ser igenom hela dig.Alltså den där känslan då dom slår stämpel i passet....då suckar man av lättnad och vet nu kan semestern äntligen börja.Men tycker själv det är skitbra att dom har en massa förhör och kontroller och inte bara säger hej och välkommen åt alla.Dom har ju också där på flygfälten då du skall ombord på flyget så scannar dom  dig...du går in i en maskin och så ser dom genom hela dig....att sådant där. 






Då du äntligen som sagt fått stämpel i passet så får du vara i landet 90 dagar...oj om jag ändå kunde få bli dit hela vintern...nå det blir sen i framtiden.Sen är det bara att plocka upp bagaget och gå mot utgången för att vänta på att den ljuvliga värmeböljan slår emot ansiktet.Sen då man står där så blir man igen påmind att nu är jag här igen...i delstaten där bilarna aldrig tar slut....alltså tror nog jag aldrig vänjer  mig av att se den mängd av bilar som finns där.

I nästa inlägg skall jag skriva om att hyra bil i Usa.








2 kommentarer:

  1. De tar faktiskt inte alltid customs declaration när man kommer. Tur att din dotter kom in utan ESTA. I vintras när jag gjorde en transfer i USA fick jag 6 månaders visa, sjukt lustigt då jag bara skulle vara i US i 1h pga snöstorm och sjukt kort transfer.

    SvaraRadera
  2. Jag märkte det...denna gång var första gången dom inte tog min customs declaration och då har jag varit hit åtminstone 30ggr.Hoppas dom slår åt mig också 6 månaders visa i passet någottag jag kommer hit på nytt :)

    SvaraRadera