söndag 30 juni 2024

Att ha stuga och inte ha!!

Såg att jag senast uppdaterade bloggen den 7 maj och nu har vi redan slutet på juni. Kan inte förstå hur jag förr hann uppdatera bloggen varje dag och nu blir det ungefär ett inlägg i månade. Synd, för jag tycker själv om att bläddra tillbaka och läsa mina inlägg. Nu måste jag nog verkligen försöka börja blogga på allvar igen. Mina IG storyn tar ju en stor del av tiden, det är så roligt att uppdatera alla mina IG kanaler men vill ju inte sluta blogga för det.

Skulle finnas jätte mycket att skriva om från det att jag skrev senaste inlägget men skall börja med  att skriva om vad jag menar att "Ha stuga och inte ha". Skrev nämligen denna text häromdagen på min IG story så en del funderar säkert vad jag menar med att jag drömmer om en stuga till då jag redan har både på Bergön och Himos.

  



Här nedanför kan ni läsa min historia från att ha tältat till att äga några stugor.

Har ända sen liten varit på sjön och det ligger mig ännu i denna dag varmt om hjärtat så inte konstigt att jag trivs med att jobba på sjön. Allt började med att när jag var liten så var stugor inte populära utan då skulle man tälta och min första tält resa var till Sandön då jag var endast 6 veckor gammal och det blev en tradition att alla somrar åka ut och tälta. Det var ofta hela vår släkt som var tillsammans på olika holmar och tälta och man måste vara ute i god tid för att få ordentliga tältplatser för som sagt då var det jätte populärt med att tälta. 

Minns jag rätt så var det alltid några i släkten som for ca 1 månad före sommarsäsongen och slog upp en tältby och där var vi sen alla veckoslut och hela semestermånaden. Kan egentligen inte i dagens läge förstå hur man klarade sig att vara en hel månad utan el , kylskåp, toa, tvättmöjligheter m.m men bra verkar det ha gott. Men inte skulle jag göra det i dagens läge att släpa med hela familjen och halva hushållet och bo en månad i tält. Nej tack , har blivit för bekväm till sådant då jag inte ens en natt vill sova i tält.

I  något skede började tältande övergå till stugliv och flera och flera av holmarna vi tälade på såldes eller hyrdes ut så i något skede började vi och pappas släkt vara på Bergön (pappas hem ställe) och fira somrarna. Vi bodde alla i gammel stugan och bäddade "syskonbrits" på golvet åt dom som inte hade sängar , ibland sov någon i bastu kammare och ibland så sov någon i tält på gräsmattan. Ja hör ni vem skulle i dagens stressiga värld orka samlas hela släkten i en liten stuga och vara under samma tak veckoslut efter veckoslut. En del skulle kanske klara av det men igen är jag för bekväm och ju äldre jag blir desto mera vill jag ha eget "space".

Så minns jag också att min mamma kände efter en tid då alla var under samma tak i Bergön. Det var i det skede som pappa och mamma började hyra stuga ute i Tunnhamn för att få eget lugn och ro.




Det är den röda som ni ser bakom trålaren som dom hyrde många år och pappa fortsatte hyra stugan fast dom skilde sig så jag har spenderat många somrar där då jag var yngre. Sen i tonåren blev det en paus med stug livet för det var roligare att vara hemma och partaja med kompisarna men kom tillbaka på äldre dagar till  "Harrys stuga" som vi än i denna dag kallar den.

Men vi sade upp hyres kontraktet med pappas stuga i Tunnhamn sen då han blev sjuk och inte mera kunde komma hit ut. Än i denna dag sitter han och säger att han nog skall komma ut med båten till sin stuga i Tunnhamn men han har varken båt eller stugan här i Tunnhamn mera och för den delen så är han dement och skulle aldrig klara av att mera komma hit.



Här ser ni vår stuga på Bergön. Innan jag skaffade familj så kom pappa och jag överens att bygga en egen stuga ( den till vänster) på hans hem ställe på Bergön och pappas syster med familj fick den gamla stugan som syns där längst bakom på detta foto. Så jag hade just fyllt 24 år och jobbade på sjön då jag investerade i min första stuga tillsammans med min pappa och under åren har det blivit några investeringar till för mig. 


 


 Pappa fortsatte hyra den lilla röda stugan i Tunnhamn och han spenderade mycket tid där och jag var i vår stuga på Bergön med min family. Men tyvärr fick jag i ett skede måttet rågat av att alla veckoslut packa oss ut till stugan och börja jobba, så det blev en lite längre paus med stug livet just då. Det kändes inte roligt då för tillfället för hela stugcharmen for och det började kännas som att åka ut till ett arbetsläger istället för att åka ut och koppla av till stugan efter en intensiv arbetsvecka iland.

Så fort vi kom ut på fredag kväll så var det att börja klippa gräs, röja och fixa och dit for  veckoslutet och på söndag då allt var klart så var det dags att åka hem. Märkte att jag inte alls hann njuta av stugveckoslutet utan var lika slut när det var dags att åka hem. 

Så vår stuga på Bergön var nästa 4 somrar tom om inte längre och jag  hade lite i tankarna att sälja min andel eller hyra ut vår stuga men som tur blev min äldsta flicka och hennes sambo plötsligt sugna på stug livet och dom trivs jätte bra där.









Dom har fixat jätte fint inne i Bergö stugan och nu har dom på gång att fixa bryggan som höll på att helt falla ihop.



Så jag har sagt att mina kidz får husera i Bergö stugan som är unga och orkar hålla stuga/gården i skick, själv önskar jag mig ett ställe som är lätt att underhålla. En stuga på en bergsklack där det inte behövs göra gårds arbete utan jag kan åka ut med gott samvete för att njuta och vara lat.

Då började tankarna snurra ut till Tunnhamn som jag alltid haft ett gott öga till, en så otroligt fin plats i skärgården där jag spenderat mycket tid från och till. Som sagt pappas hyres stuga sade vi upp för länge så vi har inte haft något ställe där efter det men visste att där fanns en stuga som stod mycket tom och han som äger den känner min pappa från tiderna då pappa var mycket här. 

Så jag tänkte att nu slår jag till och frågar om jag kunde få "låna" hans stuga då han själv inte är så mycket där, det kan ju inte annat bli än ett ja eller nej till svar. Svaret dröjde inte länge och det blev ja. Han tyckte det var bra att någon var där då han själv inte var ute så ofta. Ni kan gissa att lyckan var obeskrivlig då jag visste att nu kunde jag börja spendera mera tid på Tunnhamn igen och mina kidz får en egen stuga på Bergön.

Bergö stugan är ju ännu min och min pappas men kidzen får husera där bäst dom vill. Mikko tycker om att vara i Bergön men visst tycker han också om min låne stuga. Själv är jag helt såld för denna stuga här i Tunnhamn. Vet nog att många tänker att "jo det där är nog helt Lissu stil på stuga det" och håller helt med er som tänker så för det är just vad det är , en stuga helt i min stil...snygg , modern, stilren, fin inredning, väl planerad , bra bastu ( listan kan bli lång) och sist men inte minst på en superfin, lättskött tomt.

Vem skulle inte trivas att njuta av livets glada dagar här, jag gör det i alla fall.




Som sagt stugan är på en så otroligt fin och lättskött plats, en bergsklack med naturområdet omkring. Ingen förbannad gräsmatta som behöver klippas direkt jag kommer hit utan detta är ett riktigt koppla av ställe. Plus att stugan är helt i min stil , älskar denna moderna stuga. Det som förstås är ett litet minus är att jag inte bara kan fara dit när jag vill utan måste alltid först höra om stugan är ledig. Det har varit några gånger som jag gärna skulle farit ut på sommaren men då har ägaren varit där men som tur så far jag också gärna ut tidigt på våren och sent på hösten då som han inte vill ut dit själv. 

Det som är lite synd är då jag älskar att inreda och fixa så kan jag inte göra det i denna stuga då den inte är min. Så det finns lite saker som begränsar då man har stuga till låns, men skall absolut inte klaga för är ju världens lyckligaste som har chans att få vara på en plats som denna. 

Så fast många av er tänker att jag har stugor lite här och där att välja på vart jag kan fara så har jag egentligen ingen att fara till om man säger så. Bergön är åt mina kidz, Himos stugan köpte jag 2019 för att börja med uhyrnings business och Tunnhamns stugan är bara till låns och dit jag bara kan fara då ägaren inte är på plats. Kanske jag måste göra som förr i världen att jag slår upp tältet och börja tälta. Nej tack den tiden är förbi för min del. 


                                                                    Villa Virta i Himos




Nu försöker jag vara så mycket som möjligt i låne stugan då den är tom och sen får framtiden utvisa om jag kanske någon gång kan byta ut namnet " låne" till "min" stuga. Drömma får man och det skall man också göra men sen får man också vara beredd att alla drömmar kan man inte få uppfyllda! 

Det var nog säkert då jag var 6 veckor och på min första tält resa som jag bestämde att när jag blir äldre så skall jag inte i alla fall inte tälta mera utan då skall jag ha stugor för både sommar och vinter bruk och så har det fortsatt att rulla på.

Som alla vet så är det alltid en risk att investera, allt kan gå bra men lika hastigt kan allt skita sig men själv är jag inte den som stressar i onödan utan lever livet här och nu. Hur morgondagen ser ut vet ingen och tur är det!!

Ha en skön söndagskväll allesammans som tittar in här.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar