torsdag 19 september 2024

Dags för er att börja gissa!!!


Nedräkningen till Halloween har redan börjat för mig fast den är först 31 oktober men det är mycket som skall förberedas och nu lägger jag ett sk favorit i repris inlägg i samband med att Halloween närmar sig. En del har säkert sett dessa foton tusen och åter tusen gånger men Halloween är alltid Halloween för mig och kommer alltid så att vara. Sen har det kommit en del nya följaren som  säkert kan tycka det är roligt att se hur en riktigt Halloween hysterisk Lissu går all in då det gäller Halloween!!




Här är lite genom åren hur jag varit utklädd på Halloween afton. Har inte alla år klätt ut mig men försöker så gått det går hitta på någon ny Outfit ( klädsel) varje år. Syr oftast alla mina Halloween dresser själv.















Försöker fira Halloween i Usa om jag bara har möjlighet och har fått vara med om ett x antal Halloween firanden i Usa, minns inte mera ens hur många. Mina kidz har också fått uppleva en del Halloween firanden i Usa ,vi har gått runt på Trick or Treat med våra kompisar där och vi gick inte ens långt så var redan kassarna fulla med godis.





Har firat Halloween i Usa på olika ställen som tex i ungdomen var jag med kompisarna på ett Halloween party i LA, sen har jag varit på olika nöjesparker som tex Universal studios ( HorrorNights) ,Knotts Berry farm (Scary evening) , Disneyland och där var tema anpassat för familjer och inte lika scary som i Universal studios.




Detta foto är taget på Universalstudios och det harmar än i denna dag varför inte jag också tog ett foto med Mikael Myers för Halloween filmerna är absolut mina stor favvon. Om jag minns rätt så var det till klockan 18 barn fick vara på Universal då det var Horror Night och efter det blev åldersgränsen 15 år så kidzena fick vara hos våra kompisar föräldrar då vi andra for och fira Scary nights. 

I Usa börjar dom redan i September med att öppna dessa scary teman på nöjes fälten och så har dom detta Halloween tema ca i månad. 

Sen dekorerar folk sina gårdar och i fjol tog min kompis Pernilla med på en rundtur då vi körde runt och såg då folk hade dekorerat sina gårdar till max. Det är folk som har anmälat sig med till en Halloween tävling och sen får dom olika priser för bästa dekorationen. Nedanför kan ni se lite hur de kan se ut då man går runt. Alltså har aldrig förut sett så häftigt dekorerade gårdar där går dom all in! Där är både ljud och en massa ljus effekter som gör det ännu häftigare dessa dekorationer plus att en del av dessa dockor rör på sig...coolt!!

Tack Pernilla för att tog med mig på en av dom bästa rundturerna i Californien, jag gör gärna om det igen någon Halloween då jag kommer till Californien.














Pernilla sa att dom också gör det till julen en samma tävling att folk dekorerar sina gårdar och så delas det ut olika priser för bästa dekorerade gårdar. Sen någon gång då jag är pangis så skall jag försöka vara hela december i Usa och åka runt och se på alla dessa fina juldekorartioner. 

Dom brukar rätt tidigt börja förbereda inför julen där att i fjol då jag var där Halloween tider så direkt när det var över så var det nog redan fullt med juldekorationer i affärer osv. Men det är nog först i slutet av november som dom brukar ha sina jul öppningar och ifjol såg jag då Pernilla var upp till Beverly Hills och såg på deras juldekorationer. Säger bara OMG  där var det julpyntat till max kan jag lova. Så det är på min bucket list att få åka runt och se på en massa fina jul dekorationer där. 

Men som sagt tillbaka till Halloween i fjol 2023 firade jag själva Halloween kvällen med att vara på Katy Perrys konsert i Las Vegas. Halloween dekoreringen i Vegas var väl inte något speciell men folk var nog utklädda och säkert ordnades det en massa olika Halloween partyn runtom där. Året därpå 2022 var vi hela familyn på Karibien kryssning med Allure of the Seas och där lovar jag att stämningen var på top på själva Halloween kvällen. Allt var så superfint dekorerat runtomkring på fartyget, en massa olika Halloween program som avslutades med en stor Halloween parad på Promenade deck 5.











Alla matsaler var dekorerade med pumpor, maten och efterrätterna var också i Halloween tema så en sådan Halloween kryssning vill jag absolut göra igen någon gång.



Om jag inte varit  i Usa på Halloween så brukar jag dekorera vårt hem och trissa upp Halloween stämningen till max. Nedanför ser ni mina dekorationer hemma genom åren.


Fyllde upp dom här med en massa tidningspapper och ni kan gissa ibland hur skrämd jag blev då jag for till köket och såg dessa typer sitta i vardagsrummet







 
Detta hus är egentligen ett pepparkakshus som jag dekorerat med
 Halloween tema.








Sen har jag förstås jobbat flera Halloween kvällar och då har det inte varit något speciellt. Nu håller jag på att planera min Halloween outfit för detta år 2024 och börjar så gott som ha temat klart. Har funderat och velat mellan 2 olika teman på min dress men nu börjar jag nog så gott som ha det klart vilken av dom jag väljer. Mera berättar jag inte för tillfället vad jag kommer att vara i år men lovar att ni nog kommer att få se bilder.

Var jag kommer fira i år säger jag inte heller ännu men ni får nog gärna gissa var ni tror jag kommer fira.

Om vi säger som så att nu får ni gissa hur många gånger ni vill var ni tror jag firar i år och om det kommer ett mitt i prick rätt svar så vinner den personen en Godis påse till Halloween av mig.

Så nu allihopa skriv och gissa, sen får ni nog också gissa vad ni tror jag klär ut mig till i år om ni vill men själva tävlingen är alltså VAR/STÄLLET är som jag kommer fira Halloween2024!! Är där flera som gissat rätt så drar ja lott , så den 1:a oktober meddelar jag om där fanns någon som gissade mitt i prick ( det skall vara exakt rätt för att jag skall godkänna svaret, men kanske det kommer en liten bonus godis påse om någon är nära)

Lycka till och nu är det bara att låta fantasin flöda.


tisdag 10 september 2024

Mera överraskningar då jag for till Himos

Just en sådan här dag som jag behöver just nu , mys på soffan och bloggen. Hur mycket jag än tycker om då det är soligt och fint ute så tycker jag också om dessa regn dagar för då kan man med gott samvete sova länge och bara ha så chill på soffan. 

Det är antagligen då vi har så kort sommar här i Finland som vi vill ta vara på alla våra soldagar medan dom som bor på ställen där det är soligt och varm året om så har säkert inte säkert sådan panik att spendera alla dagar ute så som vi vill. Vi har en lång mörk och kall tid framför oss och då vill vi suga i oss allt av det fina vädret och det kan också ibland bli lite stress.

 Men nu har sommaren varit extra lång för oss men visst missar jag massor av just denna fina tid då jag är en hel vecka instängd på båten. Fast vi har jätte fint där att tex bara gå ut på deck och sitta och njuta av det vackra vädret så väljer jag nog hellre att krypa ner under täcket för att sen orka med sommar tempot som är hektiskt.

Sen dom gånger det var super fint i juli så var min låne stuga i Tunnhamn upptagen så kunde inte åka ut dit och njuta. Så känns lite ändå att fast sommaren varit lång så har den lite farit förbi mig. Tror att jag hela 3 gånger har legat i  solstolen ute i sutan och solat och inte gjort något , dom andra gångerna jag varit ut har det varit full storm eller mulet. Det är mycket man kan boka och planera men tyvärr går det inte att beställa fint väder just då när man råkar vara ledig.

Nu på veckoslutet skulle det har varit ett super tillfälle att ta solstolen och går ner till vår lilla mysiga allmänna strand i Himos men hade jag upp fullt på agendan med att måla biltaket och storstäda Villa Virta inför kommande höst och vinter säsong. Man får inte så mycket gjort ensam på ett veckoslut när resten av familyn inte hade möjlighet att komma med och hjälpa för dom hade inbokat eget program i kalender. 

Dom hade lovat super väder så därför passade jag på att åka upp dit för att komma en bit framåt med målandet och då jag är en hel vecka ledig så skulle jag ha kunnat åka upp tidigare men nu har vi då ett evigt pusslande med bilarna i och med att vi är 4 som har körkort och 2 bilar. Så därför blev det så sent att åka upp dit på fredan kväll i och med att jag väntade att Michelle skulle komma från skolan och med den påföljden så ringde hon och sa att hon blir lite senare för hon hade farit en sväng till en kompis.

Så jag var först framme på fredag kväll runt kl 22 och skulle jag haft egen bil så skulle jag redan kunnat åka upp på torsdag och fått några dagar extra. Nu hann jag då inte med allt som skulle målas plus att det ännu blev lite kvar att städa så istället för att nästa ledighet åka ut till Tunnhamn och koppla av så måste jag ännu en sväng upp till Himos och slutföra det som blev.

Men det blir nog fint bara det blir färdigt för vi är 5 stugor som har gemensamt biltak och vi byter nu färg från ljus grönt till grått. I något skede kommer också min stuga bli i samma gråa färg. Det vita är inte målat ännu så därför har det kommit lite grått där.





Det är alltid så synd då jag fått stugan upp fixad och allt på sin plats som jag vill ha det så då är det dags att åka hem istället för att få vara där och njuta då det är rent, fräscht och doftar super gott.

I stort sett var stugan helt i bra skick efter alla sommarens uthyrningar. Sakerna på lite olika platser än vad jag är van med men det går att fixa sen då jag kommer dit själv. Fönstret i vardagsrummet var fixat som mina midsommar hyresgäster söndrade.


                                   Detta bord var nytt för det andra hade dom söndrat.


Men sen kom det lite mera överraskningar för någon hade söndrat mitt stora terassbord så där var ett nytt sådant plus att det under sommaren hade försvunnit 2 stolar och ett bord så därför är det nog tyggt att hyra ut stugan via Himos center då det händer sådant för dom har uppgifter på alla gäster som hyr min stuga via dom och då måste kunden ersätta allt som far sönder när dom är där.


Nedanför ser ni mitt nya bord plus 2 stolar men ett likadant set hade försvunnit från min terass i somras.




Betalar en års avgift åt Himos center plus en avgift varje gång då check teamet kommer dit och kollar men det är nog värt att ha dom dit och kolla för det finns alltid sådana i mängden som inte bryr sig ett dugg om den andras egendom utan tror man kan leva rövare för att stugan och inredningen inte är deras. Synd!

Men som sagt jag har klarat mig jätte bra dessa år som jag haft stugan uthyrd det är först nu denna sommar det varit problem. Någon hade fört iväg eller kanske kastat ut dessa fina ljus stakar som jag haft på bordet och dom var mina absolut favorit ljus stakar. Dom passade så bra till inredningen men kanske någon i fyllan fått för sig och kasta ut dom. Hoppas dom ligger någonstans där ute buskarna.



Dessa fina ljusstakar som ni ser på bordet har försvunnit under sommaren och jag  tyckte så mycket om dom.

Så som tex prydnads saker osv ersätter inte Himos så nu undrar jag om jag kanske skall ta hem mina fina Pentik renar som jag har som prydnad på öppna spisen där i stugan ifall någon får för sig att ta dom med sig. Som tur kanske inte dessa party ungdomar vet vilket värde det är på dessa Pentik renar annars skulle dom nog väl redan stulit och sålt mina fina renar.

Så detta är ett minus att ha stuga för uthyrning då en del hyresgäster som sagt inte tar hänsyn till andras egendom men kommer nog ändå att fortsätta med att hyra ut stugan för Himos är ett växande område och det finns kapacitet för uthyrning där. I dessa tider så tackar man inte nej åt extra inkomster då allt bara fortsätter stiga. Man måste våga ta lite risker här i livet och ibland går uthyrningen perfekt och  ibland kan det gå som denna sommar men det går alltid att få det fixat på ett eller annat sätt. Så kommer nog fortsätta med min stugbusiness i Himos.








fredag 6 september 2024

Är tillbaka

 Hej på er alla , nu skall jag ta mig i kragen och försöka få ihop lite inlägg här på bloggen. Ser att ni varit flitigt in här och läst ( äldre inlägg) fast jag haft en lite längre paus. En del är kanske glada att det inte kommer inlägg varje dag medan andra kanske saknar lite små rader att läsa och höra hur livet lever för mig och min familj.

Vet själv då jag har en del bloggar och IG konton som jag följer och då personen inte postar något på ett tag så visst blir man ju lite smått och fundera fast man inte ens känner personen ifråga. Följde med en trevlig blogg , en sådan blogg som man riktigt sögs med och ville varje dag in och läsa hennes inlägg tills det en dag stod "Detta blir mitt sista inlägg" så gissa känslan då man visste att nu kommer hon inte mera uppdatera sin blogg. Måste säga att fast jag inte känner henne personligen så visst funderar jag ibland hur livet lever med henne då hon bloggat många år och nu är bloggen helt tyst. 

Så fast jag kanske inte skriver varje dag så vill jag i alla fall inte sluta blogga och ni som följer mig på IG ( Instagram) vet i alla fall att läget är under kontroll med mig för på den kanalen publicerar jag desto mera från mitt dagliga liv  plus att där är så kul då man kan lägga små videosnuttar, redigera och fixa.

Men det som är tråkigt då jag inte kommit mig för att skriva här på min blogg varje dag är att jag inte har mina dagar uppdaterade här i min öppna Daggbok. Då var det kul som jag skrev varje dag så har jag allt uppdaterat här på min blogg och roligt att kunna öppna någon sida och läsa vad jag gjorde just då plus att det är kul att se på en massa foton jag lagt upp här på bloggen.

Vet egentligen inte riktigt var jag skall börja nu igen då blivit en liten paus och i mitt liv händer det ju något lite hela tiden det vet  ju ni som följt bloggen länge och likaså ni som känner mig personligen. Vill ha många bollar i luften eller många trådar att hålla i hur man nu säger det men ni vet vad jag menar. Ju mera program desto bättre mår jag och trivs med livet men kan nog ha dagar då jag inte vill fara någonstans utan bara sitta och slö surffa på nätet, lyssna på musik , läsa och se på filmer/serier och sist men inte minst kolla på resor. Det är en hobby som jag inte slutar med i första taget, så länge jag har möjlighet att göra det ekonomiskt och att jag får vara friskt så kommer nog Momondo , Booking och resesidor alltid klickas upp på min data.

Nu är det så skönt då jag är hemma på ledig vecka och har ett nät som fungerar , det är också en sak som är så irriterande då jag har min arbetsvecka och där finns ett så otroligt dåligt nät. Det tar så otroligt lång tid att få uppladdat foton hit till bloggen så därför passar det bra nu att göra en come back med detta inlägg när jag är här hemma.

Är ju en nattuggla och tycker det är så sköt då allt är tyst och mörkt, märker att min kropp och knopp mår jätte bra så här sent och jag känner hur min kropp varvar ner. Sen har jag alltid varit den som sover till mitt åt dagen om jag har chans och nu har ju Michelle och Jaromir båda fått körkort så nu är jag äntligen fri från allt kuskande. Mikko har övningskört med dom ett bra tag så Michelle fick ungefär ett halvår innan hon skulle fylla 18 körkortet och Jaromir  fick sitt nu då han fyllde 17. Orsaken varför vi sökte special tillstånd åt dom och varför det säkert också gick igenom var att dom båda har så lång skolväg till sina studie platser.

Så måste nog erkänna att det igen går ett steg mot ett friare liv för mig då jag inte hela tiden måste kolla klocka och det skulle föras och sökas till och från skolan. Sen om dom skulle till sina kompisar så var det igen så att man fick sätta sig bakom ratten och kuska dom dit och sen söka dom hem på småtimmarna. Men nu kommer dom och går som dom vill så "Taxi körande" har jag lämnat bakom mig nu när dom kör själva.

 Visst är man orolig då dom rör sig ute i trafiken med bil då man vet vilka idioter det finns i trafiken och sen är man ju också orolig när dom ännu själva är sk nya chaufförer om man säger så. Ingen erfarenhet av att köra i mörker och så har vi dessa hjortar/älgar som är så förbannat farliga plus att vintern är på kommande. Man vet ju själv då man var ung och fick körkort så inte tänkte man på vilka faror det fanns i trafiken utan man tutade och körde. Musiken ropade på fullt och bilen full med kompisar så många dit bara rymdes. 

Har försökt förklara och predika att det är på deras ansvar om dom tar med sig kompisar i bilen att dom skall köra hyfsat och inte tro dom är någo racer chaufförer. Har åkt med dom båda och i vårt fall ser man nog vem som är mera den försiktiga i trafiken det är Michelle. Jaromir har nog tyngre gas fot än henne då han kör. Men man får hoppas allt går väl och dom kör som dom blivit lärda.

Så hur löser vi då situationen med bilar då 4 har körkort och det finns bara 2 bilar i vår family, ja ni det är inte lätt. Jaromir har vår gamla bil och han brukar ha den med i Karis då han är där på veckorna i skolan. Michelle kör med vår nyare bil till skolan varje dag så den står i Pargas hela dagen på parkeringen. Som tur är så är jag varannan vecka borta när jag jobbar på sjön så behöver inte bilen så mycket och Mikko kan ta bussen till jobbet. 

Så så här långt går det bra men sen om jag tex på min lediga vecka skulle ha lust att fara någonstans så har jag ingen bil och det som kommer bli knepigt är då jag skall till stugan i Himos eller Tunnhamn då behöver jag absolut en bil när jag skall ha saker/mat med mig för ett x antal dagar och när jag har en hel vecka ledig så kan jag tex åka iväg till stugan fast mitt i veckan men då har ju Michelle bilen till skolan. 

Som nu har det varit ett otroligt pusslande, jag ska nämligen till Himos den här ledigheten, skall städa stugan och måla. Skulle gärna redan ha åkt på torsdag morgon då vädret varit så fint men då har vi ingen bil hemma. Så nu kommer jag mig iväg först på fredag kväll efter Michelle kommit från skolan och sen hem på söndag istället för att jag skulle ha kunnat komma på måndag förmiddag men då behöver hon  bilen på måndag.

Som tur har vi Jaromir på praktik här i Åbo så han får nu till veckoslutet vara kusk åt Mikko och Michelle på lördag för dom skall på utflyktsdag med Michelles simklubb så Mikko åker med som övervakare. Sen har jag planer ännu här på hösten att åka till Tunnhamn och då behöver jag igen bil att jag kan ta mig till Kasnäs.

Minns då som jag var i Usa i ungdomen och jag undrade varför det var så mycket bilar på alla gårdar men där får dom körkort som 16 åringar och avstånden är  så långt ifrån varandra så tex när dom skall från plats A till plats B så behövs det bil. När dom är yngre finns det skolbussar som kör dom till skolan eller så kuskar föräldrarna på dom i den mån dom har möjlighet vid sidan av arbetet.

Så det börjar nog kännas lite lika här i vår familj att vi alla borde ha en egen bil. Men sen igen är jag så mycket borta så min bil skulle sen stå en hel vecka och om Michelle och jag skulle ha en gemensam bil så skulle ju hon behöva den på veckorna till skolan och då jag kommer hem på ledig vecka så är jag utan bil likaväl.

Sen är det inte bara bil man behöver utan den skall tankas och så skall det vara försäkringar så nu skulle det vara jätte kul om kidzen fick ett tex veckosluts jobb och få lite eget klirr i kassan. Michelle har lust att börja på sjön som inhoppare så vi skall se hur det går sen då vi får pappren färdiga och Jaromir sa att han skulle kunna se om han kan hitta något i Karis på kvällarna efter skolan men det kanske inte är så lätt då han ännu inte är 18.

Det är verkligen tokigt att barnbidraget slutar dom betala när barnet fyller 17 men sen räknas man  som myndig först vid 18 så det blir ett sk lite tomt år där då det inte kommer någon hjälp någonstans ifrån och  i dagens läge då alla bidragen dras in mer och mer så är det nog tillsvidare Mikko och jag som får öppna plånboken ett tag till.

Skrämmande att se vart allt kommer att barka iväg, brukar ofta säga att det börjar mera och mera likna Usa här med det menar jag att dom som har så klarar sig men dom med verkligen minimi inkomst/arbetslösa kommer nog att bli otroligt utfrysta i samhället med all denna nedskärning. Om jag förstått det rätt så skulle det ännu i nästa år dras åt med en massa sparande. Inte undra på att folk mår dåligt och därför känns det ibland kanske lite fel att ropa ut hur lycklig jag är med mitt liv då en del bara ser ett evigt mörker. 

Men sen har jag tänkt på det att jag har själv gjort mitt liv till det jag har idag och har inget att skämmas över. Tycker att jag är värd att njuta av allt kan och får vara med om och också få vara öppen med det. Kan tyvärr inte sitta och fundera på hur människor detta jordklot har det dåligt ställt för då skulle jag nog säkert hastigt också bli så deprimerad och ledsen.

Har varit jätte mycket i Usa och det som jag gillar med deras stil är att dom öppet vågar vara stolta över det dom åstadkommit i livet ( dom som lyckats) utan att det tolkas som skryt. Här är vi hellre mera tysta lite så där "hyss hyss stil" att man kanske hellre är lite tyst än att få höra någon spydig kommentar. Här i vårt land heter det att man skryter om man berättar för mycket istället för att man kunde ge en klapp på axeln och vara glad för den andras skull. Här är det nog alltför många som har svårt att ge beröm åt någon som lyckats. Många tycker kanske att jag hör till Skrytgruppen då jag uppdaterar jätte flitigt här på sociala medier öppet om mitt liv plus allt häftigt jag får vara med om.

 Men kan ärligt säga att till Skrytgruppen kommer jag nog aldrig att skriva in mig i utan om jag är öppet med mitt liv så är det nog för att jag är så förbannat stolt över mig själv för att jag orkat jobba hårt för allt jag har och får vara med om. Jag försöker hellre pusha och berömma andra att kämpa och se framåt i horizonten och försöka ha ett mål att uppnå om det sen är någon liten eller större dröm.

Jag har inte varit på sjukledigt sen mitt knä for till skit i skidolyckan 2019 utan försöker jobba mycket då det är högsäsong  som sommar, lilla juls tider, nyår, sportlov och påsken sen håller jag gärna lite längre ledigt då allt lugnat ner sig så jag får ladda mitt batteri ordentligt till nästa säsong. Men så finns det ju dom som ibland måste klämma ur sig något spydigt som tex "Du ork jobba du , har du inget annat att göra"  istället för att berömma. Men jag har så otroligt mycket annat att göra än att "bara" jobba som ni säkert märkt och jag hinner både med att jobba mycket och leva livet!! 

Hade semester senast i mars och nu har jag kört fullt ända sen dess men hör ni snart så tackar jag mig själv med 5 veckor semester och då skall jag göra mycket både tacka mig själv och min familj. Mina kanaler some kanaler kommer att svämma över med fotn från min 5 veckors ledighet. Har öppnat lite flera IG konton ifall någon bara vill följa min vardag så kan man hålla sig på det konto settevirta , dom som vill se på foton genom åren då vi kryssat i Karibien och våra framtida kryssningar så kan gå till konto sette_lovetocruise sen har ju min stuga i Himos ett eget konto villavirta och sen öppnade jag ett eget konto vill_tuunis på min låne stuga i skärgården.

Så det finns något för alla och tycker man inte det intresserar ett dugg så behöver man inte klicka in sig på dessa sidor. 

Jag följer själv en massa härliga IG konton där folk visar upp sina fina stugor och delar med en massa fina tips för inredning och dyligt. Sen är det många som  är i bygg stadiet och det är så roligt att få följa med folks resor från noll till att stugan står färdig.

Nu är jag i startgroparna , väntar att bilen skall komma hem så skall jag styra nosen upp mot Himos. Så detta veckoslut blir det mycket uppdaterat därifrån.