fredag 14 juli 2023

Tvära kast

 Äntligen framme i Tunnhamn i min lånestuga där jag är helt i min egen bubbla , långt ifrån den stressiga omvärlden och långtifrån fullpackade allmänna simstränder. Kan lova att livet här i skärgården är stressfritt. Att sitta på dessa bergsklackar är nog den bästa medicinen för kroppen det.







Tycker om att hitta på saker med min family men som alla vet (i synnerhet när man blir äldre) så är det nog också så skönt med tyst och lugn atmosfär omkring sig. Jag som ännu i den här åldern har 2 tonåringar hemma och ett krävande jobb med folk omkring mig hela tiden behöver detta nu och då att helt få vara ensam mellan varven. 

Nu har vi igen en sk egen vecka där alla i familjen gör sådant man vill/brinner för så att ingen längre fram kan säga att "du sa att vi inte fick åka till Norge" eller att jag skulle ha stått hemma och bestämt att "nu skall vi alla till Tunnhamn, punkt och slut"

Jag är så otroligt glad att vi kan ha ett sådant system där vi kan dela på oss och kunna göra saker ensam. Vet att många inte trivs att göra saker ensam , en av dom är min min karl. Han vill helst ha resesällskap eller stugsällskap medan jag som sagt kan göra saker ensam och trivs i min "vara för mig själv bubbla" men tycker jag också om att göra saker med min familj. Men man behöver ibland sitt eget space för att göra saker som man själv tycker om.

Mikko har nu semester så han ville visa Norge för kidzen så dom bestämde att dom åker dit och är ca en vecka på resa. Dom skulle göra en sk budget resa som betyder att dom skulle sova hela resan i tält på olika campingar. Redan dom planerna fick mig att tacka nej till en sådan resa. 

 Har blivit för bekväm av mig att jag åker nog inte på semester för att bo i tält över en vecka på olika campingar. Husbil skulle jag ha kunnat tänka mig men att hyra sådan sommartid är jätte dyrt. Sen hade dom inbokat en hel del ställen som dom skulle se/besöka och bråttom som vi har på jobbet så saknar jag just nu inte ett dugg folkmassor, trängsel och en massa ljud plus att en stor del av resan kommer dom att  sitta i bilen då avstånden är långa.

Nej tack , är nog hellre vid havet sommartid och njuter av lugnet och helst inte ser så mycket folk på min lediga vecka, därför  jag ofta tar semester på hösten och reser iväg då folk har börjat sin vardag och priserna trissats ner. Så när jag kom från jobb fick jag veta att min låne stuga på Tunnhamn var ledig så jag bestämde att åka dit direkt på torsdag. Få vara vid havet och vila upp kropp och knopp. 




Mikko är den som ofta vill göra en massa saker och blir snabbt rastlös , medan jag kan njuta av att inte göra något. Passade därför på att jag kommer hit till stugan när dom är på resa så får jag med gott samvete ligga i solstolen från morgon till kväll. Hellre spenderar jag min lediga tid här än i en lägehet i Åbo då dom lovat så fint väder och fast vädret inte skulle vara fint så har denna plats sin charm för det. Min äldsta flicka med sambo och hund åker till Bergö stugan på veckoslutet. Så igen är vi alla nöjda och glada som alltid att få vara på våra favorit ställen. Förutom då jag är trött, irriterad och får plocka/städa upp efter vuxna människor hemma då är jag allt annat än glad.

 Det är nog ett av det tristaste " jobb" jag vet att hela tiden få plocka upp efter andra. Tror att också det är en orsak att jag ibland vill fly från allt till någon plats där jag kan koppla av och inte behöver se då allt förvandlas till kaos på några sekunder efter att  jag städat.

Som min flicka brukar säga " fy fan vad det luktar illa i Jaromirs rum" och håller helt med. Tänk er en mix av svett, fotsvett, mopoavgas från hans kläder, ibland ligger det någon oljig moped del på hans skrivbord, smutsiga kläder på golvet osv....då kan ni kanske veta vad det luktar där. Ni kan gissa att pedanta Lissu mer än hastigt stänger dörren till hans "miesluola", han bara skrattar han och trivs i sin bylla. Han är i alla fall inte som mig som vill ha ordning, reda och ett rent hem.

Just nu sitter jag nere vid havet och bloggar, tankar havsluft  och hör på musik mixat med vågornas kluckande. Fy fan vad skönt att inte måste göra något utan jag tar mig en tupplur om jag känner för, äter då jag blir hungrig, ser på Netflix hur länge jag vill på natten, lyssnar på musik med hög volym fast mitt i natten ,sover så länge jag vill. Oj oj ni skall veta att det är riktigt känns som jag skulle var tonåring igen med inga måsten och plikter. 

Just nu njuter vi alla igen på varsit håll och gör sådana saker vi vill göra men vi ringer  video samtal/vanliga samtal flera gånger under dagen och skickar foton mellan varven då det är något man vill visa. Tänk denna moderna värld vi lever i, vi är långt ifrån varandra men ändå så nära tack vare dagens teknik.



I natt efter tolv sjöng jag in en födelsedags sång på whats up  (röstmeddelande) som min flicka sen fick lyssna på idag då hon vaknade för hon fyller 17 år idag. Grattis min lilla Lelle. Denna text fick jag tillbaka när hon hade hört på min sång (ler för mig själv)



Nu har jag bytt blogg plats medan jag väntar att bastun skall bli varm, i stugan finns ett sk gästrum/arbetsrum så nu har jag riktigt hittat rummet där jag kan blogga från parad platsen. Oj denna utsikt och tänk om denna stuga vore min och jag skulle ha ett jobb där jag kunde jobba på distans då skulle jag vara här från tidigt på våren till sena hösten och Mikko skulle kunna komma ut hit sen då han har sina lediga dagar.


Flyttade skrivbordet mot fönstret så jag kan sitta och blicka ut över havet medan jag bloggar.





Jag som är så rörlig av mig älskar att ha flera sk "bas ställen" där jag trivs på och Tunnhamn är ett av dom ställen där jag trivs så otroligt bra på. Ju äldre jag blir desto härligare känns den att komma hit och hitta lugnet. Men ibland vill jag ha helt tvärtemot och då byter jag lugnet mot att åka till miljonstaden Los Angeles. Tvära kast om man jämför Tunnhamn mot LA men trivs så förbannat bra på båda ställena fast dom är som natt och dag. 

Vinter tid tycker vi hela familyn om att vara i Himos och få den härliga Skiresort stämningen med skidbackar, eld i öppna spisen och snö. Sist men inte minst så har vi ännu ett fjärde "bas ställe" och det är vårt hem , det är stället där vi har vår vardag. Våra andra baser åker vi till när vi vill koppla av , semestra och  komma bort från vardagen. 

En del vill ha ETT bas ställe och trivs med det istället för att flaxa runt men jag som hela mitt liv varit jätte äventyrlig av mig behöver MÅNGA bas ställen att åka till.

Många kanske undrar om jag aldrig är nöjd då jag hela tiden hittar på en massa saker och är så otroligt rörlig av mig.  Ni skall veta att jag är mer än nöjd över allt jag har och fått uppleva i mitt liv men dyker det upp något roligt så inte tackar jag nej till nya möjligheter och äventyr om det finns chans.



Har skrivit detta inlägg i flera omgångar idag och sista stället som jag nu bloggar på är i sängen, klockan är mitt i natten men jag bryr mig för dom har lovat fint i morgon så jag kan sova ute i solstolen om jag känner mig trött.

 En kompis kom över och hälsade på ikväll, hon har stuga här på Tunnhamn så vi satt några timmar och förbättra världen. Hon skall någon kväll visa mig några bra ställen här på Tunnhamn där jag kan fånga fina solnedgångar till mitt fotoarkiv.

Sen en sak som hör stuglivet till är ved bastu och att hoppa i plurret för ett svalkande dopp. Likaså är det skönt då när man vaknar att gå ner till bryggan och ta sig ett morgondopp. 

Avslutar detta inlägg med orden God natt från Livsnjutaren




1 kommentar:

  1. Det är alltid lika roligt o intressant att läsa din blogg o se dina bilder. Dock något som jag måste fråga för jag har missat, du skrev i tiderna om din pappa som var minnessjuk och inte fick plats på boende, och fin ständiga oro. Men gick han bort sen eller? Jobbar själv inom hemsjukvården och upplever ständigt de anhörigas oro för sina egna som, minnessjuka, tvingas bo i sina hem.
    Inatt har jag varit ensam i skärgården i mitt barndomshem så känner helt igen det du skrev om att sova,vakna,äta - när man vill. Ha en fin dag!

    SvaraRadera