måndag 24 april 2023

Det strulade direkt till sig

Skall ta en liten uppdatering på bloggen , bra tidsfördriv då jag vaknar mitt i natten klockan 02.00 ( lokal tid) och är hur pigg som helst. Det brukar gå bra hitåt och jag brukar nog hitta rytmen men det tar några dagar och sen då jag väl fått rytmen här så är det dags att packa ihop och flyga hem och igen gå igenom en jobbig jetlag då jag kommer till Finland. Men det är smällar jag får ta då jag vill hit hela tiden och sen har jag ännu en vecka semester då jag kommer hem så jag hinner vända på rytmen. 

Man kan gott säga att jag missar sk några dagar i början av semestern då jag kommer hit i och med att man ett par dagar går runt som en levande zombie och inte orkar göra så mycket utan bara försöker hitta rätt dygns rytm. Skulle inte vara något om jag kunde vara här 1-3 månader i sträck för då skulle jag få njuta i lugn och ro då jag fått deras rytm men 2 veckor är alldeles för kort tid. Men skit i denna jetlag , älskar att vara här så det är värt lite sömnlösa nätter som jag går igenom.

I alla fall så skall jag då berätta lite om hur det gick denna gång då jag anlände hit om allt löpte helt smidigt eller var det något som strulade till sig denna gång som det ibland kan göra. Kommer alltid hit med den inställningen att allt kan hända och jag skall ta god tid på mig då jag landar med allt köande hit och dit innan jag kommer till min slutdestination Dana Point som är ca 1 timmes körväg från LA. 

Som tur hör jag till den som  kan jag sova på flyget men man är ändå rätt "mosig" då man landar. Så man längtar nog efter att rätt snabbt komma till slut destinationen och få ta sig en dusch och krypa ner i sängen men så gick det inte denna gång. Lite strul blev det innan jag kom igång med att köra ner till Dana Point.



Planet landade 1/2 timme tidigare än beräknat , tror kaptenen hade bråttom hem då han visste att det var hans sista flygresa och pensionärs dagarna väntade honom. Immigrations kön var rätt lång men om jag minns rätt så kom jag igenom på ca 45 min men  denna process kan ibland ta upp till 2 timmar beroende på hur lång kön är. Sen är det ju egentligen ingen skillnad om det tar lite längre tid då jag inte har något flyg att passa utan Los Angeles är min slut destination. Men hela denna process blir direkt mycket jobbigare om du ser att kön inte löper framåt och du har ett plan/tid som du måste passa.



Vilka frågor fick jag denna gång? Det var inte många det utan han frågade "Varifrån jag är" "Hur länge jag skall bi här" och "Varför jag är här"...så det var enkelt att kunna berätta för honom att jag är från Finland och kommer vara i Californien 12 dagar och att jag är här på semester. Det var det och så hälsade han mig Välkommen!!

Då jag kom ut från terminalen så hoppade jag på en shuttel buss som tog mig till biluthyrningen och jag har ju varit så många gånger här så det är inga problem att ta sig fram. Bara läsa på bussarna till vilken biluthyrning dom åker och så är det bara att ta rätt buss och dessa bussar kostar inget.



Så här långt gick allt väl men sen då jag väl kom fram till biluthyrningen ja då började det krångla och det var fast i en ända knapp. Skulle jag varit så envis och bara tryckt på en knapp som jag vistte att jag skulle göra så skulle jag fått bilen direkt men gubben i service disken menade på att jag inte alls skall röra betalmaskinen. 

Nå jag skall förklara mera ingående vad som strulade till det  att hela denna process tog hela 4 timmar istället för 1 timme! Så som ni märker så skall man ha goda nerver och bra med tid då man är ut och reser för allt kan hända och man är inte världens piggaste efter en lång flygresa men tycker ju allt är lite små spännande att ordna och fixa så mig stör det ju inte så mycket. Man skall ta livet som ett äventyr som pappa brukar säga.

Jag kom som sagt till biluthyrningsfirman och där var en så förbannat lång kö så jag visste direkt att där står jag åtminstone 1 timme innan jag kommer till disken. Sen har jag inget prepaid kort då jag kommer hit för jag brukar använda telefonen på ställen där det finns wifii och här fanns det ju inte så jag kunde inte chilla på telefonen medan jag stod och köade. Kön tickade på framåt sakta men säkert och till slut blev det min tur.

Han började knäppa in uppgifter som behövdes och så var det då dags att lägga in kreditkortet i betal maskinen och jag frågade om jag skall klämma på någon av knapparna och han sa "No don´t touch" så jag hörde på vad han sa och efter en stund så sa han att mitt kort inte fungerade och då sa jag igen att jag säkert måste välja någon av Credit or Debit men han sa att nej att jag inte behöver klämma. 

Där stod jag då med ett kort som inte funderade och han kunde inte ge bilen som jag redan hade förhandsbetalat men efter som inte mitt kort fungerade så kunde dom inte ta en sk pantsumma som man måste betala.

Så det var för mig att snällt gå åt sidan och funder vad jag skulle göra till näst då kortet inte fungera som han sa efter en stund tog han mig tillbaka för han skulle prova maskinen breve men också den visade att kortet inte fungera. 

Så jag var då tvungen att öppna mitt eget internet en stund för att kolla på min bank sida att allt är okej och sen kolla de jag ännu på sidan där jag har mitt credit kort laddat i min mobiltelefon. Allt verkade ok så kunde inte riktigt förstå var det var fel , han i kassan sa att det kunde vara chipet som var dålig och dom hade ingen maskin att jag kunde använda mitt kort direkt från telefonen. 

Så vad fanns det mera än att texta mina bekanta i Dana Point att jag denna uthyrnings process kommer dra ut på tiden. Tänkte att jag kan ju prova på en bankautomat  som dom hade i biluthyrningsfirma om den ger ut pengar på mitt kort för då ser jag ju att det fungerar men typiskt så var den sönder.

Efter att jag suttit där i nästan 3 timmar och funderat vad jag gör till näst så for jag till en tjej som satt vid en sk infodisk och berättade hur läget var och hon sa att hon skall prova. Så hon slog in all fakt a och sa att jag skulle lägga in mitt kreditkort i maskinen , sen sa hon att jag på maskinen skall välja om jag betalar med credit or debit men då sa jag att han som betjänade mig förut sa att jag inte skulle klämma på någon knapp ( visst eju själv att jag borde klämma) och hon funderade varför han sagt så. Så när jag klämde på Mastercard credit så visst fan fungerade kortet .Så hon fick ju allt fixat med en gång.

Gissa om det harmade att jag alls frågade av mannen på vilken knapp jag skulle klämma jag borde direkt själv bara klämt så skulle kortet ha fungerat och jag skulle haft bilen direkt än nästan 3 timmar senare. Nästa gång vet jag att jag inte frågar om någo jäkla knappar utan klämmer på dom som jag vet att man skall klämma på för så mycket har jag använt dessa maskiner här så jag vet hur dom fungerar.

Som tur så ordnade det sig och ännu till på det så fick jag en större bil än jag hade bokat till samma pris så något bra förde det ju med sig hela denna uthyrnings process. Så denna gång skall jag köra en  svart Chevrolet Malibu och då ni ser så är bilen en riktig Lissu , tycker om svarta bilar. När Mikko köpte ny bil så försökte jag övertala honom att köpa svart men han valde vit , får se om han väljer svart nästa gång när han tänker byta bil.



Skulle allt ha gått enligt mina planer så hade jag varit i Dana Point runt halv sju tiden men nu var jag framme först runt kl 22. Men jag har inget emot att köra fast det blir mörkt här och en fördel att köra senare är att rusnings trafiken är över då är det mycket mindre bilar igång på Freewayen fast det nog ändå finns av dom. 

 Massor med bilar finns här oberoende fast bensinet har stigit och sen ser man att elbilarna har ökat massor den senaste tiden , man ser nuförtiden Teslor över allt och säkert andra märken av elbilar som jag inte känner igen. Men sen tycker jag dom stora bilarna bara ökar och ökar, då man ser en pick up så är det inte en sk normal storlek som vi är vana med utan här är dom mega stora likaså syns Cadillac Escalade överallt plus en massa andra big size cars. Älskar alla dessa fina bilar som syns här så det blir nog väl också i något skede ett inlägg av bilar. 

I alla fall så kom jag lyckligt och väl fram till min slut destination med min bil och lovade att det tog inte tog länge att få tag på sömnen när jag kröp i sängen.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar