torsdag 9 februari 2023

En hel dag i sängen, hur klarar man det

 Fast jag inte mera dricker så känns det alltid på torsdag då jag kommer hem från jobb som jag skulle ha en ordentlig baksmälla. En arbetsveckan med alltför lite sömn plus att man sover i så många olika etapper under arbetsveckan så det gör att man är helt slut i knoppen. För att inte tala om kroppen som ropar efter vila och sömn , men det har den nog fått idag. 



Nu när jag igen är morgon bytare så kommer jag hem till ett tomt hem då dom andra är i skolan och jobb så det betyder att jag direkt får lugn och ro. Så jag åkte snabbt till affären och köpte mig lite smått och gott och fixade en smarrig brunch som jag dukade upp i sängen på frukostbordet som vi någon gång köpte från Ikea Vi har varsitt med Mikko och brukar ibland då vi är lediga tillsammans duka upp frukost i sängen och se på någon film.





Nu låg jag där och gottade mig och när jag väl smaskat i mig allt så kan ni säkert gissa vad det hände med sjusovar Lissu , jo jag somnade så gott. Sen vaknade jag då Jaromir kom hem från skolan och efter det ringde Michelle och frågade om jag kunde komma och söka henne till busshållplatsen. Men då jag kom hem tillbaka så kröp jag tillbaka under täcket så nu kan jag som sagt säga att spenderat hela dagen just här som jag nu också är , nämligen i sängen.



Har lyssnat på musik och just nu hör jag på ESC radio och dom spelar en massa bra eurovisionslåtar, det börjar vara den tiden nu gott folk. Vi Eurovisions fans börjar får pirr i kroppen. 

Kommer tyvärr inte gå och se UMK live ( finska uttagningen) utan ser den hemifrån , åker inte heller till Sverige och ser Mello finalen och sist men inte minst jag åker heller inte till Liverpool i maj och ser på hela Eurovisions spektaklet. Det har blivit jätte dyrt att åka på eurovision. Förut har vi som hör till ESC fan club kunnat köpa biljett paket till ett bra pris , men det har också stigit så otroligt som allt annat.

 Men som sagt jag har ALLA och då menar jag ALLA sidor vad som gäller Eurovison öppna , diskussionsforumen mellan oss fans går heta osv så jag är absolut inne i ESC bubblan redan fast det bara är början av februari. När jag kom ut från en bubbla ( jul bubblan) så måste jag in i den andra bubblan (ESC bubblan) fast egentligen följer jag med eurovision året runt men det blir ju mera intensivt nu då alla länder börjar välja sina bidrag.

Som ni ser nedanför så händer det mycket i ESC världen detta veckoslut.






Hörde för ett par dagar sedan Norges bidrag som dom kommer skicka till Liverpool och den är i min smak. Heja Norge ni kommer att klarar er bra tror jag.

Hur ser min lista ut för vårt eget land , jo mina favoriter är Portion Boys men jag tror att det är Käärijä som åker iväg till Liverpool. Har faktiskt 2 biljetter till Portion Boys konsert i Himos i april men nu kommer jag inte kunna åka så om någon är intresserad och vill åka dit så är det bara att höra av er så får ni mina biljetter.



Hör på mycket musik och den här gulliga saken (högtalare) köpte jag förra gången från TARGET då jag var till Usa och där är otroligt bra ljud till att den är så där liten. Sen kan man också ha ett band fast i den om man vill ha den och hänga någonstans.

 Köpte 2 och dom var åt kidzen men Jaromir tyckte inte att han hade någon användning av den utan köpte sig en ordentlig högtalare JBL som hans stora syrra har så jag fick ta denna lilla gulliga sak. Det råkade inte finnas flera olika modeller då som jag köpte men dom har massor olika små gulliga figurer av denna serie. Googla på Bitty Boomer  Speaker så kan ni se.




Sen finns ju den häftiga Alexa högtalaren som du kan prata med ( googla så får ni se allt vad den kan göra) , vet faktiskt inte om den fungerar i Finland. Mina kompisar i Florida har en sådan och det var så roligt då hon frågade av Alexa högtalaren på engelska att vad heter finlands huvudstad så svarade högtalaren Helsinki. Likaså om det var någon låt hon ville lyssna på så sa hon namnet åt högtalaren Alexa och så började den spela just den låten.

Då kan man bara tänka sig vad det finns i teknikens mekka Kina och hur världen ser ut om 10 år , om det finns någon värld sen mera med den här farten.

Utöver att jag lyssnat på musik så gott som hela dagen så har jag också fördrivit tiden med att surffa runt på nätet  , det är så roligt att se då folk kommit igång med att resa igen och man får se så otroligt fina bilder. Min en kompis från Sverige kom just hem med sin man från 2 månaders Usa/Karibien resa. Har ännu inte pratat med henne om hur deras resa varit men enligt foton verkar dom haft det super fint. 

Har en fd granne som är med sin sambo 2 månader i Asien och reser plus ett annat IG konto där ett annat par reser runt i Asien 2 månader. Alltså vilka otroligt fina foton och videon som dom lägger upp. Får en känsla att jag hänger med på deras resa då dom uppdaterar en massa fina inlägg. 

Fått se så otroligt fina bilder från Filipinerna dit jag skulle kunna tänka mig resa någon gång i framtiden. Har också under dagen sett på en massa fina resemål , finns nog så otroligt fina platser i världen. Franska Polynesien ligger också högt på min bucket list som tex Bora-Bora, Tahiti, Moorea, m.fl

Tror jag nog tidigare skrivit om varför jag alltid åker till Usa när det finns så många andra fina platser att se och svaret varför jag åker dit är att jag vet vad jag får för pengarna och har redan varit så mycket där så jag känner mig  hemma alla gånger jag kommer dit. Trivs så otroligt bra där och för det är jag redo att betala och komma tillbaka till Finland glad och nöjd.

 Som en gång då vi hela familjen reste till Egypten ( Hurghada) på en veckas semester som enligt oss var en flopp. Visst harmar det då du lagt ut en hel del pengar för semestern och så uppfyller den inte ens en liten del av det du drömde om då du åkte iväg.

Vi hade kallt och blåsigt hela veckan plus att det som jag hatade mest var att man inte kunde gå ett steg utanför hotell området förrän du hade någon försäljare bakom ryggen som höll på "Köp Köp Köp"!!! Likaså då vi for på marknad så var det likadant så till slut blev vi så trötta på allt så vi for tillbaka till hotellet.  Finns säkert dom som tycker Egypten är super fint och bra och har haft bra upplevelser men jag vet att dit kommer jag nog aldrig mera åka igen. Hellre åker jag 2 ggr per år till Usa där jag trivs.

Får ju hoppas att man orkar resa många år till och att man har möjlighet att resa då allt stiger i en rasande fart för det finns ännu många fina öar i tex Karibien som jag vill se.

När jag bläddrade runt på en massa sidor så kom jag plötsligt till denna sida där dom skriver om varför planen måste flyga på så höga höjder , så ni som är intresserade läs gärna genom denna text.

Själv har flugit mycket och den högsta nivå jag har varit på har varit långt över 11 000m och en hastighet på närmare 1000km/h. Men fast jag varit så högt uppe i luften ett flertal gånger så hör jag till dom som inte kan skriva in mig i 10 000 meters klubben.

Här kan ni läsa om  10 000 meters klubben  (klicka på linken). Många har säkert läst/hört om detta förut. 



Därför måste planen flyga på 10 000 meter

Alla har vi hört talas om 10 000-metersklubben.

Siffran i namnet syftar på kommersiella flygplans normala flyghöjd.

Men varför flyger plan just på den höjden egentligen?

Här är svaret.

Just 10 000 meter har blivit ett begrepp inom flyget precis som engelskans motsvarande 35 000 fot (som noga räknat är 10 668 meter)

Men varför flyger de flesta flygplan på just den höjden (eller strax över)?

Det enkla svaret är att luften blir tunnare ju högre planet stiger. Vilket leder till att luftmotståndet blir mindre och planet därmed kan röra sig fortare och förbruka mindre bränsle.

Concorde flög på högre höjd

Idealisk flyghöjd anses vara mellan 35 000 och 42 000 fot (10 668 till 12 801 meter). Höjden hör ihop med planets vikt – tyngre flygplan bör flyga något lägre än lätta.

Det handlar om att hitta den rätta – minst bränslekrävande – kombinationen av flyghöjd och hastighet.

Överljudsplanet Concorde flög med dubbla ljudhastigheten på höjden 18 000 meter. Vid denna höjd är atmosfären tunnare än vid den som andra trafikflygplan flyger vid, men den högre hastigheten gör att lyftkraften trots detta består. 

Hur är vädret där uppe? 

Att flyga flera tusentals meter upp medför att planet slipper mycket av det dåliga vädret på marknivå. Moln, starka vindar, regn och andra på jorden förekommande väderfenomen finns främst i troposfären (0-11 000 meter ovan mark). Därför är det bäst att flyga på något höjd än så, i stratosfären (11 000-55 000 meter ovan mark). Därmed minskas exempelvis turbulensen.

På den här höjden finns dessutom inga störningsmoment som fåglar, insekter eller mindre flygplan och helikoptrar (flygplan och helikoptrar flyger normalt på höjder mellan cirka 2 500 och 3 000 meter).

Dessutom – skulle det inträffa exempelvis motorproblem ombord har piloter som flyger på 10 000 meters höjd mer tid på sig att förbereda en nödlandning än en som flyger på 3 500 meter.

Hur kallt är det däruppe? 

Det blir kallare ju högre upp man kommer (gäller upp till 85 000 meter ovan jord). Om marktemperaturen är 20 plusgrader är temperaturen på 35 000 fot (10 668 meter) minus 54 grader.


Visst är det otroliga höjder det rör sig om och sen då man är där upp så är det nog bäst att försöka ha en massa program som håller tankarna på annat håll än att sitta och tänka hur högt uppe i luften man är. Visst är det otroliga sträckor man är uppe i luften , senast då vi flög till Miami var vi i ett sträck 12 timmar uppe på 11000m höjd.

Men jag tycker det är mysigt att sitta där uppe i lugn och ro, som jag säkert skrivit tidigare så laddar jag ner en massa serier och filmer som jag sen har tid att titta på där uppe i luften. En gång på Finnair köpte jag Wifi och det var hur roligt som helst att kunna vara på nätet hela flygresan och ha kontakt med familyn via chat.

Så var den här dagen över och i morgon så är det dags att välkomna veckoslutet. Skall köra Michelle till Pargas i morgon och sen skall jag köpa pizza ingredienser. På lördag skall vi nämligen ha vårt pizzabageri igång där vi alla får laga egen pizza och fylla den med just den fyllningen man tycker om istället för att laga en skinkpizza som bara en i familjen tycker om och resten får äta med långa tänder.

Vi har förut haft vårt pizzabageri igång och det är så roligt att alla kocka tillsammans, sen blir det Putous och förstås Mello.

Har inte på hela dagen sett på film så kanske jag tar det ännu här på små timmarna.



 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar