lördag 9 oktober 2021

Cell 131 i Hotell Kakola



                                                         Bucket list 

Så har jag då igen en plats som jag kan kruksa för på min bucket list...nämligen Hotell Kakaola. Det är just detta som är så roligt att ha drömmar och sen i något skede få dom uppfyllda så nu kanske ni förstår varför ja tycker om att jobba lite extra nu och då.












                                                     Rundvandring


Mikko och min äldsta flicka var på rundvandring för ett x antal år sen  i fängelset Kakola som dom ordnade innan dom började bygga om hela detta koncept. Angelica berättade att det verkligen var obehagligt att gå runt där och höra vad som hänt i detta fängelse. Det var ju inte riktigt  snälla fångar som har bott i Kakola utan en hel del mördaren har det nog suttit bakom dessa galler och bommar , dom flesta känner nog till namnet Juha Valjakkala som sköt 3 från samma familj i Sverige  1988 ( Åmselemordet)  då han och hans flickvän var på rymmen  , han har suttit inne på detta fängelse här i Åbo och många andra idioter men dit skulle crazy Lissu och bo i en cell där det säkert hänt både ett och annat.




Vi skulle absolut kunna tänka oss bo i detta område men när man ser prisen på dessa lägenheter så får man nog hastigt glömma den drömmen.









Detta var något så spännande som jag verkligen väntat på länge och sett framemot att bo på ett av Finlands kändaste fängelse nämligen Kakola.  Nuförtiden är hela fängelset ombyggt till bostäder , hotell , restauranger och cafe` men där finns också mycket av det gamla sparat som tex fasader och på hotellet finns där 4 fängelse celler sparade som man övernatta i . För mig fanns det inget annat alternativ än att få bo i denna cell och därför blev det att vi sköt fram denna kväll nästan ett år.

Jag hade bokat cellen i fjol till Mikkos födelsedag för dom hade just öppnat detta hotell och jag hittade ett super bra öppningserbjudande och slog fast direkt  men dagen före vi skulle checka in så ringde dom mig från Hotell Kakola och sa att dom inte hade cellerna färdiga med den påföljden att jag sa att jag skjuter upp vår hotellnatt. Tyckte då att det passade att vi sköt fram den ett år för att kunna fira Mikkos födelsedag här nu.


 


                                                 Hur  såg cellen ut ?

Mikko var helt med på detta att bo i en cell och det är ju för fasiken lite kul med sådana här annorlunda övernattningar. Har inte ens obehag att bo i en cell men det finns säkert dom som helt på allvar skulle få cellskräck att stiga in i detta lilla rum. 



Där finns inte annat än en toa , lavoar där det bara kommer kallt vatten , ett litet bord men en radio , två små stolar , våningssäng och galler lite här och där . Det finns ingen tv i denna cell.









 


Inte heller spegel fanns det i cellen utan det fanns en tex ...."You look fine". 




Det fanns inte heller någon dusch i ingen av dessa 4 celler så det var bara att snällt tassa ut i gången till badrummet med sin badrock,/tofflor då man skulle och tvätta sig.






                                                      
                                                    Inlåst 10 år

Här får ni en liten inblick i den lilla cell där vi övernattade och lovar att det fanns nog många tankar som snurrade då vi satt på pallen och diskuterade med Mikko. Försökte tänka mig in i en situation där jag skulle få besked att  jag skall spendera där 10 år i denna lilla cell , fy fan vad skrämmande. Tänk hur många som sitter inlåsta i ännu värre förhållande som vi inte ens vet om .

Oj oj här har det säkert i denna cell snurrat ett antal tankar , tårar runnit , svordomar ekat , kampen mot saknaden av nära och kära osv . Här har kanske någon försökt göra  allt för att få slut på dessa dagar i denna cell och kanske rent av hängt sig i dessa galler. Vi hade i alla fall ingen gammal fånge  som kom på besök på natten och jag var inte heller rädd eller kände obehag i denna cell fast det säkert skett en massa hemska saker här.

Jag sa åt  Mikko att man borde få prova bo en vecka instängd här , lovar att det säkert skulle kännas som den längsta veckan i mitt liv , fy fasiken att sitta och stirra på galler och gråa väggar i en veckas tid. 

Förstås har det alltid funnits aktiviteter ordnat åt fångarna men det har säkert funnits farliga  fångar bland med som inte haft en chans och få komma ut från sin cell. Till och med maten har skickats in i cellen via en lucka.



Tänk på alla dom som har jobbat eller jobbar som väktare på olika fängelsen , tror nog jag hastigt skulle flippa ur  om min arbetsplats skulle vara på ett fängelse.

Kommer skriva ännu ett inlägg om vår stay cation ( stay& vacation)  här i våra hemknutar Åbo. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar