söndag 8 oktober 2023

Slapp inte hem

 FREDAG 

Stugveckoslut , regn och storm varning bra kombination för det betyder att jag kan fast ligga i sängen hela dagen och se på film. Efter att jag körde ner Michelle till Pargas så styrde jag nosen mot Kasnäs för jag hade packat med min "Rygga" så jag behövde inte åka hem.




Ett stort plus då man åker ensam till stugan är att jag inte behöver släpa med en massa matkassar så det är lätt och bära sakerna över berget till stugan, har som sagt en liten bit att gå.




Kom passligt ner till Kasnäs och där träffade jag Susse som också skulle ut till Tunnhamn med förbindelse båten och hon sa att hon skulle bjuda på bulle ombord på Stella så där satt vi sen och hade kafferep. Tar ungefär 2 timmar ut med båten och resan gick hur snabbt som helst. Tack Susse för den smaskiga bullen.

När vi kom fram till Tunnhamn så var klocka ca14 och då hade det ännu inte börja blåsa eller regna så det gick bra att gå över till andra sidan där stugan finns men tammetusan innan kvällen kom då var stormen här. 






Brukar prata om hur lugn och skönt här är men nu ven det i knutarna, väggarna skakade och ibland kändes det som hela stugan skulle lätta. Stormens kraft bara ökade och regnade så tusan gjorde det men för mig var det bra för det betyder att jag får bastu vatten. Orkade inte ikväll elda bastu så det får bli lördags bastu istället.



Många kanske undrar vad jag gör ensam i stugan så här på hösten då det stormar , regnar och blir hastigt mörkt men kan svara med ett ord jag... NJUTER. Alltså här är så skönt att vara som tex när jag kom hit så var det inga måsten som väntade utan kastade mig direkt på soffan och började surffa runt på datan , låg och lyssna på musik och uppdaterde min IG flera timmar utan dåligt samvete. Jag är en sådan person som har jätte svårt att ge mig själv lov att bara vara lat eller ligga på soffan så därför är det bra med tillfällen som dessa då jag inte har något annat att göra än att bara vara lat.

Senare lagade jag lite mat och igen tillbaka på soffan , så här måste jag ha det nu som då för att sen igen orka med mitt jobb tempo för. Tror därför jag orkar jobba så mycket då jag har mina stunder som jag får nolla helt kropp och knopp. Jag brukar inte ha semester på sommaren och en del säger att dom absolut inte skulle orka jobba hela sommaren utan semester men för mig går det hur bra som helst. Jag hinner med så mycket roligt på mina lediga veckor som ger mig ny energi.

Sen är vår familjs räddning video samtal/vanliga samtal då vi alla har så mycket olika projekt och vill göra olika saker ibland så då är det ändå roligt att kunna prata och se den andra när man ringer. Vi ringer varandra flera gånger per dag och Angelica ringer ofta video samtal men sen när jag är på jobb så lönas det inte ringa video samtal då nätet är så dåligt och det bryter hela tiden. När jag är ensam på resa så ringer vi nästan alltid video samtal men sen är det ända problemet tidsskillnaden då jag reser till Usa. Sen kan man ju också vara flera på linjen som här om dan hade Angelica, Michelle och jag videosamtal tillsammas, kul.

Tror i dagsläget då detta arbetstempo och arbetstider är så otroligt varierande så är det nog säkert många som som måste vara från varandra och använder sig av videosamtal och vanliga samtal. Sen finns det dom som absolut inte skulle kunna vara från sin familj eller man men som tur får vi alla göra som det känns bäst.



När man kommer till stugan den här årstiden så kan jag lova att det är mörkt som i säcken, sådant som man inte tänker på då man bor i stan. Har alltid min rosa pannlampa med och sen finns här solpanel så här är lampor över allt i stugan både ute och inne och det hjälper mycket i synnerhet denna årstid.


Denna stuga är så bra planerad att här finns sk allt under samma tak så jag behöver inte gå till någon skild byggnad om jag skall bada bastu för den finns kombinerad på samma plan som stugan och gästrummet. Denna stuga är på alla vis så otroligt fint planerad för om det blåser från norr så är det le på framsidan och om vinder pustar från söder så är det lä på sk bastusidan. Nu när det stormar som värst så är det skönast att vara inne med eld i öppna spisen. 






LÖRDAG

 Har sovit jätte gott hela natten fast stormen härjat på utanför och det verkar som den fortsätter lika kraftigt idag. Men så länge taket och stugan hålls på plats så är det ingen fara för det är så skönt att bara sitta på soffan eller ligga i sängen och blicka ut över havet och se på dom vita vågtopparna. Har faktiskt inte varit med om så här kraftig storm på Tunnhamn då jag varit här förut detta är nog den kraftigaste. 







Skulle ut och ta lite foton av det kokande havet och tänkte ju för tusan inte inte komma framåt då nordanvinden pustade på. Blev och tänka på mina vänner i Florida som får oroa sig för hurrikaner då är denna storm lite jämfört med hurrikan varningar som kan sopa slätt en hel stad för att inte tala om tornadon. Som tur så har vi ännu inte sådana kraftiga vindar här för då tror jag nog att stugan och jag skulle varit på en helt annan holme om det skulle dragit upp sådan blåst.





Det som sagt både blåste och regnade hela dagen om vartannat så det blev i stort sett en inne dag förutom att jag for en sväng upp och hälsade på Tunnhamns gänget. Susse bjöd mig på korvsoppa (tack) så det blev en passlig dags promenad. Vi skulle ha träff hos hos Thelma och Lasse som bor här året runt och som jag känt ända sen jag barnsben och roligt att ännu ha chans att umgås med dom när jag kommer ut. Brukar vara lite tradition att jag far en sväng till dom på kaffe då jag kommer hit ut. 






Sen var det en här på Tunnhamn som kommit halva vägen till 100 så visst skall han bli uppvaktad med en blomma. Hade så bråttom så jag hann inte vattna den men hoppas han som får gåvan har grönare fingrar och får den och blomma ännu mera eller kanske rentav får lite andra färger på blommorna (fniss). Kerstin din gåva kommer senare ifall du läser detta.

  




Efter maten traskade jag "hem", stugan börjar faktiskt redan kännas som min så jag pratar ofta att nu far jag hem och dom andra här på Tunnhamn brukar också ibland prata om "Lissus stuga". Nu får jag ju hoppas att ägaren inte tar illa upp att jag redan börjar känna mig allt för hemma i hans stuga. Mikko trivs bra på Bergön och han brukar vara där mycket då jag är på jobb, får hoppas att jag i något skede får han mera ut hit till Tunnhamn men jag trivs ju också så bra i mitt eget sällskap så jag har inget mot att vara här ensam.

På kvällen bestämde jag mig för bastu så när jag kom tillbaka från middagen så började jag elda , som tur hade det regnat idag också så det hade kommit mera vatten. Tänkte att jag kanske hinner bada innan det blir mörkt och sitta och titta ut över det stormande havet  från bastun men det blir nog så otroligt hastigt mörkt här ute. 

Efter bastun njöt jag framför öppna spisen och tänkte att jag ser en film innan jag somnar men det blev nog inget av det för jag höll på med min IG story och så tycker jag det är så roligt att sakta men säkert börja se på dekorationer och pyssel tips inför julen och förstås Halloween. Här i stugan finns ingen tv och jag är egentligen ingen tv människa utan data är "min juttu" om man säger så. Mikko är den som är använder tv:n mest i vår familj , själv använder jag tv:n då jag ser på Netflix.

Sen var det då dags att lägga klockan och ringa innan jag somnade för måste hinna plocka undan allt innan jag börjar gå ner till hamnen där förbindelse båten Stella kommer. Lite fundersam var jag om jag alls slipper iväg på söndag för vinden var nog så otroligt kraftig ännu på lördag natt och dom hade lovat hårda vindar ännu på söndag. Men det återstår att se hur det blir för mig gör det inget med en extra dag här ute i denna vackra skärgården.

SÖNDAG

Klockan väckte mig 9 och när jag vaknade så hörde man hur det blåste ute, skakade i hela stugan så då gissade jag att det ser nog dåligt ut att jag slipper hem idag. Skrev åt dom som jobbar på Stella hur läget ser ut och det räckte inte så länge så kom det svar att dom inte kommer ut till Tunnhamn. Meddelade hem och sa att jag inte slipper hem idag att jag kommer på måndag kväll så fick en bonus dag i stugan. Som tur så skall jag först på tisdag kväll på jobb så det är ingen fara fast jag inte kom iland idag och jag skulle ändå i morgon ha suttit ensam hemma hela dagen då Mikko jobbar , Michelle har lång skoldag och Jaromir far till Karisså nu kan jag njuta en extra dag här av dessa vyer.
 




Så jag behövde inte börja städa undan idag ännu utan jag det blev frukost "pitkä kaavan mukaan" , det var ju en lite fjuttigare frukost i och med att jag hade räknat att jag skall hem idag och har lärt mig rätt bra att räkna hur mycket det far mat då jag är här typ 2 dagar. Men har alltid lite extra proviant lämnad här som tex kaffe, knäckebröd, Nuudelpåsar osv så inte behöver jag svälta. 

Men ibland blir man riktigt sugen på något när man inte får tag på och nu har jag hela veckoslutet längtat efter pizza , hade planer att fara och söka idag då jag kom till Åbo men det blev ändrade planer. Men kommer att ha pizza måndag i morgon när jag kommer hem det har jag bestämt så sugen har jag varit på pizza att jag nästan känt doften hit ända.




                                         Min levande tavla har nu höst tema


På dagen kastade jag mig på soffan och somnade och det var ingen liten tupplur utan jag sov 3 timmar , fy fan vad skönt då man inte behöver funder när man sover och hur länge man sover då man är ledig och helt ensam. Hemma skal jag alltid vara till pass med att köra Michelle till skolan , handla,  laga mat , byka , städa osv osv osv  så fast jag är ledig så är det ett evigt tittas på klockan då jag är hemma här bryr jag mig inte om tiden ett dugg.

Just nu då jag bloggar så är klockan 2.24 men det skiter jag i för i morgon är den ända tiden jag måste passa kl 16.35  då Stella kommer hit och söker mig till Tunnhamn så jag kan ha sovmorgon och fast sova till klockan tolv.

Nu skall jag ännu plocka in lite foton i detta inlägg och sen släcka lampan och idag kan jag säga att det verkligen är tyst här när jag skall sova, vinden har avtagit och i morgon kommer 7m/s kännas fjuttigt mot det som var nu på veckoslutet över 20m/s. Men det har varit mysigt och också intressant att fått se en sådan ordentlig storm härute , pappa pratade alltid förr om stormarna på Tunnhamn och nu har jag själv fått uppleva det.

Tycker det är jätte intressant att följa med Foreca.fi då jag är här ute och se timme för timme vad för väder dom lovar likaså då vi är i Himos är det roligt att följa med vad som lovas för där väntar vi ju att det helst skall visas mycket snöflingor på Foreca. Men innan jag plockar fram skidorna och startar skidsäsongen i  Himos så skall jag försöka hinna hit till stugan ännu i november. 

Hoppas ni alla klarat er väl undan stormen och att inga skador har skett.


 


 







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar