torsdag 2 april 2020

Minnen från Bio Pony

Kan man bli beroende av filmer....ja det verkar så. Har nu på en vecka som vi haft Netflix hunnit med 5 filmer och veckoslut på kommande och fler blir det och permitterad som jag är så kommer det bli ett helt arkiv med filmer som jag hinner se.

Jag har rört mig mycket i filmstaden Hollywood och Los Angeles  då jag varit i Californien där många filmer är filmade  och det är så roligt då man sitter och ser på en massa filmer och känner igen sig..ni vet " Där har jag varit"

Jag har alltid som sagt tyckt om filmer och har också haft möjlighet att  se en massa filmer i och med att min pappa har varit en av dom som körde/visade filmer i min lilla by därifrån jag är hemma ( Dalsbruk, Kimitoön)

Vi hade en biograf i Dalsbruk som hette Bio Pony och minns att jag var rätt liten när min pappa började visa filmer där. Han hade det lite som en hobby på sidan om sitt riktiga jobb. Nu minns jag inte riktigt hur många dom var som turades om att visa filmer tror dom var 3 st ( minns någon av er i Dalsbruk hur många dom var)

SCENER | Festival Norpas 

Detta  var vår biograf och till höger på huset  fanns en dörr som gick upp till projektor rummet.

 Det var Benkko med sin familj  som skötte om  biografen och beställde in filmer som skulle visas och skötte också den lilla godiskiosken som fanns  där. Sen var hans pojkar och frun också med och hjälpte till. 

Då det var tillåtna filmer så fick jag och min kompis alltid gå in gratis och se på filmer för hon hade sin bror där ibland som hjälpte till och ta emot biljetter. Så det blev redan i unga år att se en massa bra filmer och dom filmer jag inte hade ålder till fick jag fara upp med pappa till maskinrummet och se på då det var hans tur att köra/visa film.

Här är en bild in ifrån biosalongen och  min kompis och jag satt oftast längst bak och längst till vänster. Sen kan ni också se uppe på bilden luckorna därifrån filmen visades och dom två luckorna  längst till höger där satt jag ofta och såg på filmer som hade en lite högre åldersgräns.





 Minns så bra då filmrullarna kom med bussen till sk Matkahuolto och dom skulle föras upp på biografens vind där projektorrummet fanns och sen skulle dom spolas från en rulle till en annan rulle så att dom visades rätt väg och i rätt ordning...minns jag rätt så kunde det väl vara en 5-6 rullar på en film. Minns också ännu i denna dag att jag fick ibland sköta om att spola dessa filmer till en annan rulle.

Oj om jag ändå skulle ha några foton till minnet från dessa tider ....men inte tänkte jag då på att fota från något projektorum där det visades film. Minns att där var två projektorer och då du hade film på gång i den ena så laddade du färdigt upp den adra projektorn med följande filmrulle så det var att vara på alerten så man kom ihåg att just innan rullen tog slut i  den ena projektorn så skulle man starta den andra. 

Hur visste man då man skulle börja starta upp den andra projektorn ?

Jo då man såg på filmen så just innan ena rullen tog slut så kom det uppe i högra hörnet på bioduken en liten ring och då visste man att man skulle börja veva igång den andra projektorn ( jo man faktiskt vevade igång den ) och sen kom det en ring till och då skulle man dra upp luckan till objektivet därifrån filmen visades och det har jag faktiskt fått göra i min ungdom en hel del gånger.

Sen minns nog dom flesta  Dalsbruksare som gick på bio att det var en man som också visade filmer då  som det inte passade åt min pappa och han fick inte det riktigt och löpa som det skulle ...ibland då han skulle snurra ingång följande projektor så kunde det bli en låååång paus innan han fick igång den och ibland kom det fel filmrulle  tex om han hade visat 1:an och 2 .an och skulle köra igång 3:an  ..ja då hade han blandat räkningen och plötsligt körde 5:ans film rulle . Ibland märkte han själv felet men ibland var det någon som for upp på vinden och sa till . 

Oj oj vad jag blir nostalgisk....om någon har foton från detta projektor rum i sitt arkiv så skulle jag bli jätte glad om jag kunde få kopior skickade till mig.

Ni Dalsbruksare som läser min blogg ...finns det kvar ännu detta projektor rum där uppe på vinden?

Så jag såg nog en del Thrillers och skräckfilmer redan innan jag hade ålder plus action och en massa andra bra filmer ...det var ju inte alltid så bekvämt att sitta uppe på vinden på en hård högstol så jag skulle räckas till dom små luckorna där man satte och såg på filmen ,  men inte var bänkarna nere i salen heller direkt bekväma mot nu förtidens biostolar...nu är dom så sköna att man kan ju nästan somna då man sitter i dom.

Så jag har varit en stor konsumerare av film. Jag var tonåring då pappa köpte video hem så det har nog blivit att hyra en massa filmer under tonåren och också då jag blev äldre.

 Men som jag skrev tidigare så gick det inte riktigt att kombinera små kidz med filmer 
 ni vet inte kunde jag ju slå på en typ Halloween film och säga sett er ner  för nu har vi film kväll.

Så när jag fick mitt första barn så blev nog tv / filmer som jag gillar  satt åt sidan för då man väl på kvällen fått henne och sova ja då var man själv så slut att man somnade lika hastigt. Sen var det igen följande dag full rulle från morgon till sena kväll så filmer var nog ett minne blott den tiden plus att man också skulle hinna med jobb och hemmet.

Barnfilmer såg vi nog på och visst fanns det en massa bra/roliga filmer inom den kategorin....men ni vet... ibland skulle man gärna sett på något annat.

Så kom ju min omgång två och tre ( Jaromir och Michelle ) som nu börjar vara i sådan ålder att jag kan säga att jag börjar få egen tid , ännu behöver dom både mig och Mikko men vi kan gå på bio och lämna dom hemma ensamma eller se på en film hemma utan att dom stör oss eller att vi måste vakta dom . 

Om man tänker då dom var små och man hela tiden fick rusa och se vilka fanstyg dom hittade på med , så hur skulle det ha gått att se på en film då ...man skulle ha fått pausa hela tiden och istället för att filmen skulle räckt 1 1/2 så skulle det väl ha blivit en film som räckte 5 timmar med alla pauser.

Men nu är jag tillbaka där jag hör hemma i  filmernas värld!! 

Sen är jag inte sådan att jag bara ser igenom en film och så är det bra med det...nej jag tycker om att analysera , fundera och jätte noga gå igenom vad jag tyckte var bra / dåligt. Antecknar efter filmen hur många stjärnor jag kan tänkas ge filmen osv.

Ofta vill jag se en film 1 gång för tycker inte det är någon ide att se den flera gånger då man vet vad som kommer att hända. Men det finns undantag ...dom som jag nu kommer på så här snabbt  som jag sett otaliga gånger och som absolut ALLA 3 hör till min top1 dom är :


* ALLA  Halloweenfilmer ( har hela collection av dom filmerna)
* Grease med John Travolta & Olivia Newton-John ( har filmen som VHS och dvd)
* Lejonkungen  både den gamla och nya , men den nya slår nog ut den gamla tecknade versionen , alltså den nya versionen är så otroligt fint lagad/filmad.

Så ni kan säkert gissa vilken är en av filmerna som vi skall se nu till veckoslutet igen ...såklart Lejonkungen med högsta volym.... älskar låtarna i filmen ...sjunger ju förstås med  och har lika hård volym som tv:n om inte högre (fniss) .

Så nu kära läsaren vet ni om att jag är en stor konsumerare av filmer bara jag har chans att i lugn och ro få se på dom och nu är som sagt den tiden förbi som någon kommer och ropar i öra  då jag ligger på soffan ..." Mammaaaaa jag vill kakkaaa och Mamaaaa jag är fäääärdig" ...  nu är det äntligen tid för FILMER!!!

Men man kan ju inte bara ligga på soffan och se på filmer , man måste röra på sig också så därför har vi börjat gå ut varje kväll och stannar upp vid mortions ställningarna för att göra lite övningar ...efter det kan jag med gott samvete fortsätta min film maraton.



Vi skall se hur många filmer jag sett  sen  när min permittering är slut ...skall uppdatera er sen längre fram och fast skriva en lista vilka filmer jag hann se.

Vilka filmer gillar ni att se på ?

 




 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar