lördag 3 december 2022

Pjäxor, hjälm men inga skidor

HIMOS jag är äntligen tillbaka efter en lång sommar paus, roligt att vara här igen!!!



Härligt att ha många ställen att vara på och vi trivs på dom alla lika mycket. Som när jag pratade med Mikko igår så sa jag att skulle bra kunna gå runt på en vit sandstrand i  Karibien men jag är lika lycklig att gå runt i den vita snön här i Himos. Två helt olika ställen med ack så härliga för just mig. 





Som vi sa med Mikko  att tänk hur lyckligt lottade vi är som har chans att göra detta att från sol, palmer  och vita sand stränder på +34 grader kunna njuta av vinter , snö, slalombackar och den härliga stämningen som man hittar på dessa skidställen och en temperatur på - 4 grader. 




För allt detta är för många människor inte möjligt , tänk er dom som bor i tex Karibien  på dessa öar år ut och år in i en temperatur året runt från +30 uppåt och aldrig ser något annat. Vi och många andra har möjlighet att packa kassen och få miljö ombyten då vi reser. Visst är det en rikedom att ha fått växa upp med dessa 4 årstider vi har och det verkar nog så att ju äldre man blir så desto mera kan man uppskatta allt detta. 

Tänk denna rena , friska luft vi har här som vi får andas in varje dag det är inte en självklarhet i många länder. Tror också att ju mera man reser runt i världen och ser hur många lever så desto gladare är man då man kommer hem och ser hur rent, fräscht och fint Finland egentligen är.





Anlände till Himos igår kväll efter en lång paus och känns skönt att vara tillbaka. Måste erkänna att jag som reser mycket njuter nog också så otroligt av stugliv för det är just här jag kopplar av och vilar ut. För som ni läser i mina inlägg då man reser så är det så mycket man vill se och göra att man inte ger sig tid att tex ta en sovmorgon utan det är tidigt upp för att hinna se och göra allt. Men när jag kommer hit så är det inga måsten utan jag gör precis det jag känner för utan tidtabeller , som nu tex så är klockan snart 12 och jag ligger ännu i sänge och avnjuter mitt "morgon" kaffe och vet inte alls när jag tänker stiga upp  om jag ens stiger upp. 

Om jag stiger upp så skall jag städa efter att stugan nu varit uthyrd en hel del då vi inte varit här och sen skall jag pynta lite jul. Vill att Mikko och kidzen skall ha det mysigt då dom kommer hit och firar julen (jag jobbar) och efter julen är den uthyrd så får också dom gästerna njuta av att här är jul fint och mysigt.



Blev faktiskt överraskad efter att vi inte varit här sedan april och här varit en hel del folk som besökt min stuga så var det egentligen inte så mycket oreda som jag var berädd på. Därför är det tur att Himos check team kommer hit efter att kunderna lämnat stugan och ser som sagt att inte dörrar och fönster blivit öppna , fyller på saker saker som toa papper, tvål osv för följande gäster och ser att inget är sönder m.m. 

Himos teamet  gör ingen sk större städning när dom kommer på sin check runda så därför är det synd att jag inte bor närmare och själv skulle kunna göra denna check. Inte har dom tid att börja orda och fixa allt på sin plats så som jag skulle ordna det inför kommande gäster för vet precis hur jag vill ha det och att det ser fint ut då följande gäster kommer. Är perfektionist ut i fingertopparna och vill att kunderna skall ha det rent, städigt och fint då dom öppnar dörren och dom betalar ju för det att dom kommer hit och njuter. 

Visst finns det säkert dom som inte har så stor skillnad hur det ser ut då dom öppnar dörren utan dom kommer bara för att festa och ha roligt ett veckoslut. Det märks för några gardiner kommer att måste via tvättmaskinen för någon har säkert haft dålig balans då dom haft drinkglaset i handen (fniss). Men för övrigt har jag inget att klaga på utan fortsätter önska alla mina hyresgäster välkomna hit och delar gärna med mig av min  mysiga stuga då vi inte själva är här.





Sen är det bra med dessa regler att om gästerna söndrar något så är dom skyldiga att betala ersättning och likaså om det röks inne i stugan så är dom skyldiga att betala 150e böter. Det måste finnas regler i sådana här situationer för skulle stugorna hyras ut utan regler så skulle dom säkert vara totalförstörda efter några uthyrningar.




Började direkt igår då jag hit på kvällen städa , är sådan att jag helst vill ha allt undan med en gång så vet jag att jag resten av dagarna bara får koppla av. Så började tvätta alla madrass och dynskydd, kastade ut alla täcken och dynor på terassen för att vädra medan jag städade och grejad. Plockade fram alla mina mysiga "Ludde" skinn som jag också la ut och vädra då dom varit i skåpen sen förra vintern.







Fixade julbelysningen ute och la lite mera lampor i julträdet, behövs ännu lite uppe på toppen men ljusslingan tog slut. Får se hur länge dom får lysa , då nästa elräkning kommer får man väl mörklägga allt.  Inne kommer jag bara att pynta med Ludde skinn, ljus och så köpte jag så fina tall kvistar som pryder vasarna. Less is more!!



Vill absolut inte ha för mycket för det blir så oroligt och sen vill  jag inte ha en ända röd julgransprydnad, varken här eller hemma. 




 Alltså när jag går runt och ser hur fint här blir så tänker jag att denna stuga kommer jag att hålla i med långa klor oberoende vilka tider vi sen än har framför oss. Allt stiger och visst funderar jag som alla andra att hur kommer elräkningarna se ut då stugan har elvärme och hyresgäster som kanske inte riktigt bryr sig om dörren är öppen då dom rusar på tobak osv. Men jag får hoppas på det bästa.

Kan ibland inte ens ännu efter 3 1/2 förstå att jag helt oplanerat blev stugägare  här i Himos , ett köp som jag ALDRIG har ångrat.

Igår då jag släckte lamporna så tänkte jag hur otroligt tyst det är här , hördes inte ett knyst för på båten så finns aldrig en chans till tystnad. Fast Glory går otroligt tyst så är det alltid ett susande och durrande i hytten då man skall sova och likaså i Åbo då vi bor i höghus så hör man  ljud  så därför sover jag så otroligt bra här då det är knäpp tyst. Sen den andra platsen där jag får känna lugnet är "låne" stugan ute på Tunnhamn , där är lika knäpptyst och ännu mörkare än här. 



Egentligen är det sådana här platser man borde vara på då man har semester för alltid då jag åker hem härifrån så är jag verkligen utvilad. Men då jag är född med reseblod i kroppen så kan jag inte vara utan mina resor utan måste också flaxa runt världen för visst ger dom mig också mycket men det är nog hektiskare att resa än att ligga här i sängen och se på julfilmer en hel dag eller åka en sväng till skidbacken för att göra några åk och sen tillbaka till stugan och njuta av bastu.

Idag kl 10 öppnade dom några backar i Länsi Himos så nu är vinter/skidsäsongen officiellt öppnad här men får se om jag själv inviger backarna för då jag skulle komma hit så hittade jag bara hjälmen och pjäxorna i förrådet. Då jag ringde Mikko och frågade var skidorna är så sa han att dom är i Dalsbruk i papsens hus. Så jag fick snällt komma hit med bara hälften av utrustningen, men kanske jag hyr skidor för några timmar här någon dag eller så skidar jag nästa gång vi kommer hit.

Var en sväng till backarna och såg mig omkring och köpte mig en takeaway kaffe från Himos cafe, ställde mig ute och drack för att njuta av mitt Winter wonderland. 







 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar