söndag 23 oktober 2022

Halikkos egna Pumpkin patch

Tror dom flesta vet att Halloween närmar sig och tror också dom flesta vet att det nu flera år i rad har ordnats Pumpkin patch ( som det heter i Usa) i Halikko (Salo). Då jag sett på Instagram så verkar det nog inte som många skulle ha missat det här evenemanget i år , massor med fina foton jag sett.



Själv var jag inte dit i fjol om jag skall vara ärlig så hann jag inte. Men inte kan det väl vara möjligt att inte Lissu hann dit  , hon som aldrig har något inbokat i kalendern (fniss). Nej det råkade sig då att jag jobba och sen hade jag något annat så jag missade det.



I år tänkte det väl gå lite likadant men som tur så kom vi oss iväg idag för i morgon skulle det varit försent. Det har hållit på i 2 veckor nu och idag hade dom avslutningsjippo med fyrverkeri men vi for hem tidigare. Det var egentligen Michelle som var orsaken att vi kom oss iväg idag för hon var hos sin pojkvän i Halikko och hon ville att vi skulle komma och söka henne så hon inte behövde ta bussen. Så vi slog två flugor i en smäll med att först åka och se på dessa magiska pumpor och sen och söka henne. 



Dom hade själv varit dit ett par gånger och se under höstlovet så därför ville dom inte komma med ikväll med oss. Alltså helt otroligt fint lagat hela detta evenemang, fick så otrolig Usa vibes då jag gick runt där bland alla upplysta fint urgröpta pumporna. Härligt att det äntligen kommit hit på allvar och blivit så här stort.  

Jag har som sagt sen tonåren alltid sett på dessa Halloweenfilmer men mitt första stora Halloween firande var 1989 i Californien då jag och mina kompisar skulle på ett stort Halloween party till LA. Då var jag så ovan med allt som hade med Halloween att göra  så jag klädde ut mig till en katt, idag om någon skulle föreslå om jag skulle klä mig till en katt skulle jag gapskratta. Jag har firat flera Halloween fester i Usa efter min första och aldrig efter den gången har jag varit en katt.

Nej efter det blev det nog att börja ösa på ordentlig , efter att datorer kom så hade man  möjlighet att googla och få en massa tips och ideer. Desto längre tiden gick så började dom också mera och mera sälja en massa Halloween grejer i Finland. 

Jag skrev i ett inlägg att jag är ofta i oktober till Usa och då köper jag alltid en massa Halloween prylar så jag har att rigga upp vårt hem.



Detta år blir det som sagt bara några konstgjorda pumpor som får pryda vårt hem i och med att vi flyr till Usa i år och firar. Känns lite tom här hemma  då jag den här tiden brukar ha massor med prylar redan färdigt fixat inför Halloween kvällen. Sen hör det till att vi varje år har äkta pumor hemma som vi gröper ur och lägger på balkongen med ljus i , så det känns verkligen  tomt då vi inte i år alla sitter vid köksbordet och fixar pumpor.

 I Usa så har dom  hela Oktober fullt med Halloween dekorationer och evenemang som pågår överallt. Men lovar att vi kommer att få vara med om värsting Halloween party på Allure of the Seas för amerikanaren sparar inte på denna högtid utan det är allt eller inget. 

Därför var det roligt att dom också i Halikko har Pumpkin patch 2 veckor så folk har tid att komma och se på detta fina evenemang och så infaller det så bra till höstlovet så också dom som bor längre borta har möjlighet att komma och se på detta.

Fast ha det som ett höstlovs program att kanske övernatta någonstans på hotell och sen komma och se på alla dessa fina pumpor. Halikko inte så långt från Lohja Spa så det är ju ett toppen höstlovsprogram att kombinera Pumpkin patch med hotellnatt. Något att tänka på till nästa år för sådana som bor längre bort.



Det som jag tro att alla tyckt varit ett stort minus är denna folk mängd som verkade öka och öka under kvällen vi var där och det lär ha varit dessa 2 veckor så otroligt med folk som besökt Halikko och beundrat dessa pumpor. Nu då vi var sista dagen så man nog på pumporna att dom gjort sitt och en del börjat skrumpna ihop, så vill man se riktigt fräscha pumpor så skall man nog gå på detta evenemang direkt då det börjar.

Roligt  att folk verkligen har börjat tycka om Halloween och börjat ta det till sig och gärna verkar fira den mera och mera. Man hörde och såg massor med folk som köpte och pratade att dom skall hem och gröpa ur pumorna. Förr så fnös alla då jag var så upp i varv just denna tid på året men jag såg att många säkert som någon gång fnyst åt denna högtid nu verkligen lever med och ser med egna ögon hur fint det är. Tror  säkert många sakta men säkert börjar förstå mig och min passion för Halloween och jag som haft chansen att uppleva detta härliga Halloween evenemang i landet där det verkligen firas stort.

Där har dom allt från stora mega dekorations pumpor  till skrämmande blodiga varelser på alla dessa fina nöjes parker,  så kan lova att i Usa slår dom nog verkligen på stort gällande denna högtid. 

Vet nog att det nog finns dom som pustar och tänker att detta är bara en löjlig business grej , men det skiter jag i för Halloween kommer alltid vara min grej.



Det ända som är lite synd med alla dessa högtider att man inte får njuta av dom i lugn och ro. Tycker nu det skulle vara roligt att vi nu är ett tag inne i denna Halloween bubbla men igår då jag var till Citymarket så hade dom redan fullt  med julsaker och kalendrar osv på hyllorna. Vill fira en högtid först slut innan jag välkomnar följande.

Jag brukar ha färdigt jul pyntat till lillajul , vill i lugn och ro njuta av julen som är den bästa högtiden efter Halloween. Brukar inte ha mycket juldekoration utan less is more. Små enkla , stilrena julprylar och sen dessa små, söta julgranar som jag i fjol köpte från Ikea det är allt och sen förstås en massa ljus. 

Men nu njuter jag till fullt ännu av Halloween och som vi pratade att denna högtid är så fin just så denna årstid då det blir så hastigt mörkt om kvällarna och så har man dessa vacka oranga pumporna som lyser upp i höst mörkret. 

Nog måste ni erkänna att ni i alla fall lite tycker om detta evenemang eller hur , vet att ingen blir så hysterisk som jag men lite roligt i vardagen är denna Halloween .

 Sen skall vi tänka att detta evenemang i Halikko är gratis och glädjer många tusen stora och små varje år. Dom skall verkligen ha tummen upp för att dom orkar dra igång detta. Jag som vill vara överallt , kanske jag borde fara med i nästa år dit och gröpa ur pumpor.



Hoppas ni lever länge på alla dessa fina pumpor som ni fått se i år ni som hann besöka denna plats. Själv fick jag verkligen farten upp nu och kan knappt vänta till Halloween kvällen den 31.10 nu är jag inne i Halloween bubblan på allvar.


Pumpan nedanför lagade jag år 2020 och blev jätte nöjd över slutresultatet. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar