fredag 21 oktober 2022

Nerver av stål

 Många undrar kanske vad dessa kryssningar kostar och det kan jag säga att gratis är dom inte men sen är det upp till en själv vad man vill ha. Därför är det så svårt att skriva om priser här. Ni som är intresserade av dessa kryssningar och funderar vad dom kostar så kan antingen kontakta någon RCCL resebyrå i Finland som hjälper med dom frågorna eller som jag boka direkt själv från Royal Caribbean i Usa.

Själv tittar jag på priser ofta för dom rör på sig så gott som hela tiden och så kommer det ofta olika erbjudanden till min epost. Vi är redan platina member så har en liten extra förmån då vi bokar. Sen kan man tänka på om det är hög eller låg säsongen , själv har jag hittat bra priser i oktober , december och februari för det är oftast dom månaderna vi vill kryssa.

När vi började kryssa i Karibien ( eller vår första kryssning var runt Spanien) så började vi med inside hytt och en sådan har vi haft 3 ggr. Det betyder att där finns inte fönster men dubbelsäng och soffa , helt okej för oss då vi ändå spenderar så mycket tid ute på deck och iland på olika öar. Sen sover man  ju så bra då det är helt mörkt i en sådan hytt.

Sen en gång hittade jag en hytt mot Promenade (gågatan) för samma pris som en inside så därför provade vi en sådan och en sådan har vi haft 2 ggr  , den tyckte vi nog också bra om. Visst var det också roligt med fönster hytt och  att ibland titta ut mot Promenade och se på folkmassan. 

Nu blir det då premiär för balkong hytt ut mot havet, Oasis class har hela utsidan full med balkong hytter så jag lovar det är mäktigt då du står nere på kajen och blickar upp mot fartyget som har 18 våningar. 

Nedanför kan ni se dessa balkonghytter. Fotona är tagna 2015 då Mikko och jag var på vår bröllopsresa med Allure of the Seas 


Dessa balkong hytter är in mot Boardwalk




Här ser ni hela utsidan fylld av balkonghytter på Allure of the Seas ( då hade vi inside  hytt) och nu kommer vi  denna gång att ha balkonghytt på babords sidan mot fören. 

Nedanför ser ni helheten av fartyget och det var då vi var i Nassau/Bahamas som jag tog detta foto. Den ön skall vi också besöka denna gång.

Älskar  dessa 5 st Oasis class fartygen , dom är nog så otroligt mäktiga fartyg. 




Det som ni kanske inte visste är att på fartygen finns det inte våning 13 för Amerikanaren är jätte skrockfulla. Så det är rätt så kul grej då man står i hissen och inte ser knapp nr 13, märkte inte det själv utan det var Mikko som sa det åt mig första gången vi kryssade för han har varit med och svetsa ihop Oasis och Allure of the Seas.

Det finns med andra ord hytter ända nere från deck 3 till deck nr 18 (med undantag deck 4, 5,15 och 16 där allt det sk övriga finns vad man kan göra ombord) så då kan ni säkert lite få en bild av vilka mega skepp det rör sig om. Dom som bor på deck 17 och 18 så har i fören egna portar där dom går till sina hytter, det är med andra ord dom bättre hytterna inclusive sviterna. Sen finns det också 2 vånings sviter mot aktern av fartyget. 

Prismässigt så är det ju rätt så självklart att dom nyare fartygen har högre kryssnings pris än dom äldre så därför har vi inte ännu provat på Symphony och Wonder of the Seas. Dom får komma sen då det är bara Mikko och jag som åker ut på nya äventyr.

Ännu är inte allt klar gällande vår resa men som tur så har jag nerver av stål då det gäller att ordna och organisera så skulle bra kunna jobba  fast på typ någon flygterminal i check in eller i någon resebyrå.  Men tror det får räcka nu med att jag jobbar på Glory och har min egen "resebyrå" här hemma och sköter mina och familjens resor.

Ni kanske undrar vad som ännu strular och en sak som vi först idag fick reda på är vilka regler som gäller för Jaromir som inte är vaccinerad. Har under en längre tid googlat och kollat upp regler till Usa för kidz utan vaccin  och det står lite olika överallt.Själv förstod jag det som att barn under 18 inte behöver vara vaccinerade eller testa sig. Men för att ännu vara på det säkra så ringde jag Turkish airlines och fick samma svar där att han inte behöver något vaccine eller test.

För att ännu vara på det säkra så hade jag Angelica att fråga på Helsingfors flygfältet då dom checkade in på TKA vilka regler som gällde för barn och då fick vi till svar att alla från 15 år och yngre inte behöver testa sig eller ha vaccine då dom åker till Usa. Så vi klarade oss just och jämt , Michelle är 16 men hon har vaccin så där är det ingen fara och vi är också vaccinerade. 

Ända stället som Jaromir kommer att måste testa sig är innan vi går ombord på Allure of the Seas i och med att dom kräver att man är vaccinerad eller visar negativ test. Så nu är det att hålla tummarna att han inte testar positivt före kryssningen. Men som tur duger en helt vanlig antigen hem test som vi sen visar upp eller har bild på. Som ni ser på foto så har Mikko förberätt noga att vi säkert har utrustning för att testa killen.



Varför Jaromir inte är vaccinerad var att när all denna corona skit började så kom det regler att barn från 12 år uppåt själv får bestämma om dom tar vaccine eller inte och så klart kom ju vår kille på att "han inte tänker ta då man ändå insjuknar fast man har vaccin". Vi försökte under hela corona tiden övertala honom att ta vaccinet men han vägrade och vi kunde ju inte tvinga honon i och med att ungdomar själv fick bestämma. Kan ännu inte förstå alla dessa skit regler som kom då coronan bröt ut och hur delade reglerna blev till slut.

Som tex i augusti när jag for och skulle ta min 3:e spruta så sa dom att jag inte får den då jag insjuknat i corona på våren. Jag sa me STORA bokstäver att "JAG SKALL HA DEN " punkt och slut och fick snällt sätta ner mig och dit for sprutan i armen. Sen när man tänker i början hur dom nästan "tvingade" alla och ta sprutor men när man nu frivilligt kom och skulle ha den så blev jag nekad ...voi huhu!!!

Så det är nog massor som inte är som förr mera med allt resande fast världen är öppnad , det är nog massor att hålla reda på hela tiden och allt ändras från dag till dag.

Sen har vi ännu problem med med killarnas flyg för Mikko bokade mycket senare sin och Jaromirs flygresa , själv ville jag inte vänta till så sent så jag bokade min och Michelles lite tidigare när  då jag inte visste till 100% om ens Jaromir skulle med. Han pratade länge om att han vill bli hemma men vi sa att denna gång får han nog lov att  komma med, nästa gång får han bli hemma sen om han vill. 

Dom har fåt resa och sett mycket ända sen dom varit små så dom kanske börjar få måttet råkat , annat är det med mig där längtan bara ökar med åren att få komma iväg och skulle gärna vara längre utomlands på mina resor om jag hade möjlighet. Dom var bara 6 och 7 år när dom var på sin första kryssning och då åkte vi som sagt runt Spanien plus att dom sett så många otroligt fina ställen under sina år. Framtiden får visa om dom kommer ha lust att fortsätta resa på egenhand eller har dom har rese kvotet fullt.

Det strular med killarnas flyg hem från Istanbul så ikväll ringde jag och hörde om dom får sin hemresa från Istabul till Helsinfors ändrad. Killen jag pratade med lovade kolla upp läget och sen skulle ringa tillbaka och trodde ni han gjorde det ...NEJ!!! Så i morgon får jag fortsätta med mitt uppdrag att försöka få det fixat. Så det är ännu en del att fixa och dagarna minskar med stormsteg. 

Men en sak som verkligen har gått otroligt framåt är alla dessa appar man kan ladda ner , det är inte mycket papper man mera behöver ha med då man reser. Nuförtiden klarar man sig långt med pass, telefon (apparna) och kreditkort, det är sällan jag ens har kontanter med mig då jag reser. 

Som ni ser här nedanför RCCL app så här har jag all fakta angående vår resa .


 

Har redan checkat in och alla våra Set Seil Pass finns här i RCCL app.




När jag klämmer på deck 5 så visas allt i appen vad som finns just på detta deck, super smart om man inte är så varm i kläderna och känner fartyget. Vi hittar redan bra då  men för Angelica och Robin är det smart. Förstås kräver det att man har internet för att komma åt appen  och det kostar skilt , vi har köpt 2  stycken som vi alla kan använda från och till.








Som ni ser så finns det running track runt hela fartyget på deck 5 för dom som gillar att ta sin morgon länk. Vi brukar nog under resan vara där och promenera några varv, kul grej.

Ni som tittade extra noga på dessa bilder kanske märkt hur otrolig många hissar det finns , med andra ord så finns det totalt 24 st hissar för passageraren. 

12 vanliga varav 6 i fören och 6 i aktern och sen 12 panorama hissar varav 6 i fören och 6 i aktern.

Nu minns jag inte riktigt om det var i alla hissar eller bara panorama hissarna där det finns en sk skylt i hissgolvet där det visas veckodagarna och dom ändras varje dag så man har koll på vilken dag det är då duu går in i hissen ( kul grej)  för lovar att man glömmer nog både tid och rum på en sådan här resa.



Skall se hur jag hinner så skulle jag kunna presentera varje deck här på bloggen så får ni se vad som finns var.

Nedanför ser man var alla platser finns för alla shower och såhar dom ett jätte stort eget casino ombord. Amerikanaren är hårda på att spela.





 

Här syns också ship time här för det är viktigt då man går iland på olika öar att alltid hålla sig till ship time annars finns det risk att man missar fartyget.  


Sen finns det kalender där man har koll på vilken ö vi är på väg till. Man kan också ha koll på  temperaturen, sol upp/ned gångar i appen för visst min man ju fota det och då är det bra att kolla appen så får man  exakta klockslaget och kan gå ut på deck och ta fina bilder.

Nu är det super roligt då vi har balkong så kan jag stå där och ta soluppgångs bilder och se då vi glider in i olika hamnar. 






Lite fakta om när jag packar inför en resa ,  det tur då jag reser mycket så har jag inga problem med att packa. Först och främst har jag sådan bra ordning i skåpen så jag vet var allt finns så jag har allt skrivet på en lista vad som skall med så kvällen före brukar jag packa ner allt och så är det bara att börja resan följande dag.

 Den snabbaste packningen och start inför en resa var då jag en gång skulle resa till Los Angeles. Jag kom hem på kvällen från jobb ca 21.15 och packade upp jobb kassen , tvättade smutsbyke , tumlade byket torrt , ducshade , packade ner vad som jag skulle ha med på resa , sov några futtiga timmar för att sen stiga upp kl 6 och börja min resa.

Som sagt tur är jag den som kan ta det lungt vad det gäller mycket i mitt liv, men pratar vi om att komma till ett kaotiskt/smutsigt hem då brinner mina proppar kan jag lova. Nu innan vår resa kommer allt att vara skinande rent för det finns inget bättre efter en resa än att få kommer hem och allt är i sin ordning. Hann till och med tvätta några av  fönstren idag så det glänser så tusan , hinner med dom andra på måndag. 

Som ni märker så har vi ännu vår vardag här hemma men tror ni nog börjar läsa mellan raderna att take off är nära och blogginläggen börjar mera och mera handla om vår resa och det är så roligt igen då välden är öppen och jag äntligen får blogga om det jag brinner för ...nämligen resor!!

 Så nu kommer det ett tag framöver verkligen vara reseblogg till 100%

Kommer avsluta detta inlägg med en liten rättelse från förra inlägget  jag trodde nämligen att våra hytter var mera mot mitten men kollade faktiskt upp det i dag och vi är ju tamme tusan i fören ganska nära aulan ungefär där jag lagat dom röda prickarna.



Vill helst ha hytten nära aulan för då har man nära till hissarna och lätt att ta sig till olika ställen plus att det är bra att vara i fören för då är det bara att direkt åka upp till deck 16 så har vi den fina Solarium och dit får inte små barn komma utan det är från 16 år  uppåt. Tycker det är super bra koncept med åldersgräns för hur mycket jag än gillar barn så vill jag på min semester vara i lugn och ro utan en massa nojs. Jag har nog riktigt tillräckligt med ljud omkring mig på min arbetsvecka. Sen finns förstås mina favorit  matplatser i aktern nämligen Windjammer och  Wipe out cafe men det skadar inte att gå lite fram och tillbaka under vecka vi kryssar för så mycket godsaker finns det ombord.

Skall ännu här på slutet skriva om dryckes paketen som finns att köpa och  kan säga som så att dom är skit dyra så där sparar vi in många euron då vi inte alls dricker alkohol. Så detta paket gör att resan (kryssningen) blir mycket dyrare , hade en bekant som nu var och kryssa och hon sa att för en person kostar dryckes paketet för alkohol ca 700e för en vecka på Harmony of the Seas.

Bor man i samma hytt så måste båda köpa detta paket så där är redan 1400e till på kryssningspriset. Sen skall du tänka att fartyget besöker 3-4 hamnar då du spenderar hela dagen i land och du inte är ombord och tar dina drinkar. Så är verkligen glad att ingen av oss dricker utan dessa slantar som vi sparar in på att vi bara dricker saft, kaffe och vatten går direkt till resespargrisen för kommande kryssningar.


Idag började Angelica och Robin sitt äventyr mot Florida. Ni skall ha en riktig bra flygresa och hoppas ni njuter av er vecka i Miami  innan kryssningen. Vi ses snart.










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar