torsdag 20 oktober 2022

Semesterprogrammet ser ut så här

 Äntligen har jag gått över landgången , äntligen hemma , äntligen semester och ledig i hela 3 veckor. Nu ska det njutas av friheten och av att kunna göra en massa roliga saker. 





Som idag då jag blev ledig så började jag min semester med att gå till Hotel Börs på en smarrig frukost och efter det hem och packa upp arbetsväskan.




Packade också upp min gåva som passade super bra. Vi fick 50e presantkort av Viking Line och har länge önskat mig denna Nappula Iittalas ljusstake och nu fick den äntligen flytta med hem till oss. Velade mellan vit eller svart men då jag tänkte på mitt "cafe terass möblemang" som jag har inne så slog det mig att den svarta passar perfekt på det lilla bordet.





 Det var en trevlig gåva och passade perfekt nu då min semester började , så tack till min arbetsgivare Viking Line.

Skönt att vara hemma och ha lite mera utrymme att röra sig på än min lilla hytt och att äntligen ha ett nät som fungerar. Fy fasiken nätet var trögt på jobb så jag fick varken bilder laddade till min blogg och så otroligt svårt att komma in på olika sidor.

Har ju inte så mycket annat att göra ombord på min fritid så därför skulle det vara roligt att ens nätet fungerar där. Alltså ni vet då man skall in på en sida och det snurrar och snurrar och så kommer det "ingen kontakt med sidan" grrr!!

Tycker också om att vara på Instagram och i synnerhet nu Halloween tider finns där så otroligt med en massa tips och så är det helt stop. Så ni vet säkert hur jag ska spendera mina första semester dagar  , jo med Netflix och data. Mikko jobbar , Michelle är i Halikko hos sin pojkvän och Jaromir  är med sina kompisar så jag har mitt eget program.



Idag när Mikko kom hem från jobb bjöd han mig ut och äta till Itsudemo (sushi), jäklar så smaskigt det var. Tack!!

 Har längtat efter det hela veckan då jag  varit på jobb men där finns ingen chans att komma iland och ta sushi då man blir sugen utan det är bara att vänta snällt hela veckan. 




Men nu är  jag redo att njuta av friheten och en massa roliga saker , höjdpunkten är vår efterlängtade resa som vi väntat på i snart 2 år. I det här skedet vet säkert dom flesta att vi kommer flyga till Usa/ Miami och efter det åker vi på en veckas kryssning med Allure of the Seas. Jag bokade om kryssningen som skulle varit i februari med Oasis of the Seas för det kändes så krångligt med alla papper/intyg då , nu ser det redan mycket ljusare ut. 

Som ni vet så älskar Lissu med family att gasa på och under denna resa kommer vi att hinna se mycket. Vi kommer hinna besöka 5 länder och dom är Turkiet (byter flyg där), Usa, Dominikanska republiken , Haiti (Labadee) och Bahamas (Nassau och Coco Cay). Coco Cay är RCCL nyaste egna ö som hör till Bahamas ,så denna gång besöker vi 4 öar.

Egentligen är det ganska komiskt att man pratar om semester resa för egentligen är man rätt trött efter långdistans resor. Det är stora tidsomställningar, man är jetlaggad, tidiga väckningar för man vill ju se och göra så mycket som möjligt då man åker iväg och det kan jag lova att programmet absolut inte tar slut ombord på ett kryssningsfartyg.

Det bjuds på en massa fina uppträdanden , allt från is och vatten shower, musikaler och parader , där emellan skall man hinna gotta sig på alla deras otaliga restauranger.  Sen har dom klättarvägg , zipline, minigolf, basketboll plan och surfpool  för att inte tala om alla jacuzzin och bassänger överallt , löpbana runt hela fartyget ,  Spa, gym, den fina  Central Park, en bar som heter Rising tide som går  upp och ner mellan tre deck och för att inte tala om den härliga karusellen som är ett måste att åka då man är på kryssning. Listan kan som sagt bli hur lång som helst.

Det är nog lite så att man knappt hinner med allt på en vecka , men nu är det redan så mycket lättare då vi känner konceptet på Oasis class fartygen , vi vet var allt finns och vad vi vill göra och hur systemet går till.

 Då man gör den första kryssningen så missar man rätt mycket  , man har ingen aning om systemet. Först och främst är dessa Oasis class fartygen så stora så man hittade knappt till sin hytt och ofta var man i fel ända på fartyget då man skulle till hytten så fick man snällt gå hela långa sträckan tillbaka. Nu är det så mycket lättare när jag bokar våra resor då  jag i stort sett vet var hytterna finns , brukar försöka hitta hytter breve aulan så man inte har så långt att gå. Denna gång blir vi mera mot mitten av fartyget för det fanns inte så mycket alternativ då jag bokade om vårt resa. Dom flesta hytterna var slutsålda och det ryms ca 6700 passagerare ombord så vi kommer vara en hel del ombord. Men det stör inte oss för fartyget är så stort så det finns bra plats åt alla. 



Nu har  RCCL beställt den nya serien Icon class som byggs här i Åbo (Mayers varv) och dom fartygen blir dom största i världen. Dom har planer att komma med 3 nya Icon fartyg före 2030. Stålskärningen för Icon of the Seas var den 4 juni 2021 och kölen lades nu den 5 april 2022.

 



Fick idag mejl att dom på tisdag kommer börja ta emot bokningar till Icon of the Seas och jäklar hon kommer bli fin, finns video snuttar på Youtube. Otroligt mäktiga fartyg som det byggs hela tiden. Hoppas att vi någon gång får åka henne också och se hur ståtligt det fartyget blir då det är färdigt men nu far vi först med Allure of the Seas. 

Skall tillägga att planerande av vår kommande resa har varit en av dom största utmaningarna jag haft av alla våra resor som jag planerat och fixat. Att boka en Karibien kryssning mitt i corona pandemin och du inte vet när världen öppnas är rätt spännande kan jag lova. Men det var ett pangpris just då och då slår ju reseledaren Lissu till ovetande när världen öppnas eller vad det händer med alla kryssningar i världen. Men man skall våga ta en massa risker i livet och nu så kan jag säga att jag gjorde ett kap för ingen vågade boka då och priserna var super bra.

Vardagen löpte på under coronan och kryssnings dokumenten väntade i mitt rese arkiv och vi skulle iväg i februari 2022 men det sket sig för det var så otroligt svår att resa pga av alla intyg och ingen visste riktigt ingenting då man hörde sig för med RCCL så vi bestämde att flytta fram resan.

Så då var det igen för reseledaren Lissu att börja googla och hitta en nytt datum och en ny kryssning och jag chansade på oktober. Avbokade Oasis of the Seas och klickade in Allure of the Seas med den påföljden att jag gjorde ett ännu bättre fynd. Vi bytte från 2 hytter mot Promenade till 2 hytter med havsutsikt och balkong till samma pris. Gissa om jag var nöjd då jag fick det fixat men det tog ett tag innan jag reagerade på att vi kommer att kryssa då det är Halloween.

Ni kan säkert gissa min reaktion då jag någon vecka efter jag bokat nya resa märkte det. Tänk hela båten full med Halloween dekorationer , Halloween parader, pumpor, utklädda passagerare och personal... hittar inga ord! Tror ni jag kommer jag klä ut mig på Halloween afton när vi är där...ABSOLUT!!! Halloween dressen är det första jag packar med i bagaget och fake blod (fniss).

Så efter alla tusen och åter tusen mejl jag skickat till RCCL pga fartygsbyte och all tid jag satt på att hitta/fixa denna kryssning så kunde det inte sluta bättre...en Halloween ombord på Allure of the Seas i Karibien. Klappar mig själv igen på axeln.

Men jag ger mig ännu en extra klapp för har aldrig haft så här problem med flygbolag inför en resa. Valde Turkish airlines, varför ...jo bra pris och så ingår det 2 bagage per man i priset. Nuförtiden tar nästan alla flygbolag  extra för bagaget.

Vi bokade flygen rätt sent (slutet av augusti) då vi ännu inte riktigt visste om vi kommer oss iväg i oktober och efter det har det komit otaliga mejl på ändrade flygtider hit och dit. Börjar bli helt kollrig av allt ändrande så får se om det alls far något flyg då vi skall iväg. Det var i ett skede som dom avbokade Helsingfors - Istanbul och vi fick vänta ett bra tag på ny information så jag var tvungen att börja ringa runt och höra mig för. Som tur klarar jag mig på engelska så det var inga problem att sköta diskussionen på engelska angående ändringen av biljetten. Den har ändrats några gånger ännu efter det att jag ringde så det skall verkligen bli spännande  om vi hinner fram i tid innan Allure avgår.

Sen kan en van resefixare som Lissu också göra sina tabbar som nu denna gång. När man reser till Usa så måste man ha ESTA , ett formulär du fyller i på nätet och skickar til Usa där dom godkänner det eller ej. Detta intyg kostar 21 dollar och är i kraft 2 år.

Satt en kväll rätt sent uppe och bestämde att jag fyller i och söker ESTA åt kidzen. Har gjort dessa ansökningar massor med gånger nen just nu denna gång for det på skit.

Där stor att skriv surename och firstname och jag fyller i namnen och slöläste en ruta hur förnamnet skulle skrivas och när där stog first name så skrev jag bara ena namnet.  När jag sen fyllt allt och skickat deras ansökan så blev jag tveksam på förnamnet.

Fick ingen ro utan måste kolla upp och i den lilla rutan som jag lite fuskläste så stod det att man skall fyll i ALLA namn.

Shit...det gick inte att ändra och jag var tvungen att göra en ny ansökan åt dom båda två på nytt. Robin hade också gjort det felet.Så nu lärde jag mig verkligen att läsa allt både stort, smått och om det fyker ypp någo rutor med text

Vi brukar alltid vara en vecka före kryssningen i Florida och hälsa på våra bekanta men nu när Michelle har börjat gymnasiet vill vi inte att hon skall vara så länge borta från skolan. Angelica och Robin börjar vara i startgroparna för take off och vi kommer lite senare till Miami.

Vi skulle ha kryssat från Miami men nu då jag bokade om till annat  fartyg så blir det att vi åker från Ft Lauderdale, men det är absolut finare att åka ut från hamnen i Miami. Ni kan lägga det bakom örat om ni någon gång skall på en Karibien kryssning.

Sen  rekommenderar dom att man gärna skall anlända några dagar före kryssningen till landet därifrån man skall kryssa ifall det strular till sig med flyg byten osv för fartyget väntar nog inte på er om ni inte är i tid. 

I detta inlägg fick ni er en liten blick hur mycket tid jag lägger ner då jag då jag söker/fixar våra  resor och gör bra fynd. Det kräver mycket jobb som jag inte får lön för men får så otroligt härliga minnen med mig i bagaget då resan är över och så är det ju så otroligt roligt att söka och förbereda en resa. För mig börjar hela reseprocessen från den dag jag sätter mig ner vid datan och börjar klicka och planera.

Älskar dessa nedräknings rutor som berättar att det närmar sig hela tiden fast det ibland kändes som vi aldrig kommer oss iväg men nu börjar det vara nära och den sista pusselbiten sätts på plats och det är dags för take off....Miami/Usa here we come!!!

 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar