onsdag 29 april 2015

Tro inte att dom är till prydnad!!

Ni skall inte tro att dom glänsande orange färgade livbåtarna hänger där som prydnader längs sidan på fartygen.Nej dom är under ständig kontroll och alltid vid storövningar hissas dom ner...likaså brukar dom ibland testa sliden och livflottarna.
Livbåtarna brukar också hissas ner vid våra mindre vecko övningar( inte förståss  alla på en gång ) men dom gås igenom lite nu och då så att allt är som det skall...ifall dom skulle behöva användas..hoppas inte!!!
Jag har också provat köra livbåt..men nu som sagt hör jag till livflotten och jag som är utrymningschef + min kollega så vi skall först ner i spiralsliden för att fixa till livflottarna och sen börja ta emot folk om det skulle bli aktuellt med att lämna fartyget.
Har ju också gått en del räddningskurser/brandkurs i Lojo och Mariehamn där vi övat i bassäng,hissats upp från vattnet till "helikoptern",hoppat från 3 och 5 meter med och utan flytväst,klättra i repstege ( lovar att det är skit tugnt),sen haft stormeffekter i bassängen och tränat livräddning,svänga livflotte i bassängen (också tugnt),skjuta nödraketer.
Så det är nog inte kanske som en del tror att vi går ombord...jobbar en vecka..kommer hem en vecka...väntar på lön.
Nej i dagens läget krävs det mycket att jobba på sjön...efter Estonia olyckan blev reglerna hårdare och Trafi har ständig kontroll att reglerna följs!
Så nästa gång ni kommer på kryssning så kan ni ta er en sväng ut på deck och kolla livbåtarna/livflottarna och se att det krävs nog en del övningar att veta i vilka snören och trossar man skall hålla i för att få allt att löpa smidigt.
I fjol då vi var och kryssade med Oasis så gick jag nog automatiskt runt och kollade var livbåtarna och stationerna fanns+ att före fartyget lämnade hamnen så måste alla passagerare till sina samlings stationer där dom skannade hyttkortet och såg att man var på plats...vi hade vår samlingsstaion i teater salen i aktern.Åt alla barn la dom  ett armband men samlings stations nummret på ifall dom skulle komma skillt från sina föräldrar vid en nödsituation....så på det viset vet personalen till vilken samling station dom för barnen...bra system!
Många kanske undrar om jag är rädd att jobba på sjön....nej det är jag inte...men som jag skrivit förut...jag har respekt för havet...för havet har en otrolig makt!!
Welcom onboard...känn er  trygga ....hela besättningen har bra skolning i bakfickan!!
Ni hittar mig på Viking Grace ....kom gärna och säg hej ifall jag är på jobb just då....nu blir det egen säng..go´natt!!!
Tack L att jag fick låna dina super fina foton..hoppas dom som är på fotona inte tar illa upp då jag publicerar fotona på min blogg...bara och höra av er om ni vill att jag skall ta bort dom.
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar