måndag 14 september 2020

Vi rör oss mycket i Yyteri ...varför??

Så har vi tagit emot en ny vecka igen och måndagen är här , har haft ett skönt veckoslut och hunnit tanka massor med  energi så nu är jag redo att åka på jobb ikväll.
Nu är det säkert många som inte alls är glada om nyheterna som kom förra veckan att gränserna mot Sverige öppnades ....men för oss sjömän ger det ett litet hopp om att passagerar antalet sakta men säkert stiger. Hoppas innerligen att alla sjömän småningom  får återvända till sina jobb och att man kan planera lite längre fram än bara för tex en vecka i taget. 




Själv tycker jag att det nu måste tas lite risker och fast sen stänga ner om det riktigt börjar se illa ut , för det kommer ta långt tid innan vi slipper denna Corona om vi ens slipper den någon gång, kanske den är här för att stanna. Men som sagt denna nyhet är tudelad och alla får tänka olika. Men har Finland strama tyglar allför länge så faller hela Finland och folk blir av andra själ sjuka och alla dessa problem ökar som tex arbestlöshet , depressioner , familjeproblem , självmord m.m.


Ni får i nästan varje inlägg läsa att jag verkligen börjar längta till en så normal vardag som möjligt. Vår familj har i alla fall sen sommaren bestämt att vi inte vill leva i en glasbubbla och vill röra oss och se oss omkring i Finland.


Ni som följer mig på Instagram kan se att vi var till Yyteri på veckoslutet och laddade våra batteri för kommande vecka. Denna gång provade vi på att bo på Villa Yyteri som ligger rätt så nära hotellet. Mikkos arbetskompis hade  en super härlig vecka i Himos i min stuga och vi hade ett härligt veckoslut i  Villa Yyteri .


 Ni som läser bloggen ser att vi är också ganska ofta till Yyteri , det är ett ställe var vi också trivs bra plus att där finns så fina ställen att besöka.


Någon kanske redan har lite hunnit läsa genom raderna att jag inte bara åker dit för att koppla av utan också snusar runt vad det finns för möjlighet att investera i Yyteri. Yyteri är nämligen ett växande område och jag tror starkt på Yyteri i framtiden. Nu då folk inte kunnat resa utomlands så har dom rest runt i Finland och hittat nya ställen och tror att många upptäckt Yyteri denna sommar och blivit helt förälskad av vad detta område bjuder på.


 Beachen är ju absolut en så mäktig sak just där , det är så man kort och gott kan tro att man är utomlands då man en solig dag packar sin beach bag och lägger sig i den mjuka sanden och lyssnar på havets brus.Sen är också Yyteri så charmigt alla årstider. 





Min favorit plats Kallo är ju så fin alla årstider som ligger en bit från Yyteri. Vi åkte faktiskt dit på lördag och kollade på ordentliga vågor och jag fick en hel hög fina foton till mitt arkiv. 



Det finns golfbana nära Yyteri för dom som är intresserade av golf ,  fin natur finns det om man vill ströva runt , för barnfamiljer finns det den häftiga klättringsbanan Huikee en bit från Yyteri , Yyteri camping ( som inte väl lär vara i sitt bästa skick , synd) , sen finns det fina Reposaari en bit ifrån Yyteri som är värt ett besök. Sen berättade Mikko att det ofta kommer massor med surffaren till Yyteri med omnejd på hösten för där finns så bra ställen och vindsurffa/ surffa så här på hösten. Nu var det surf tävling vid Kallo då vi åkte dit.




Sen ligger Yyteri inte alltför långt bort från tex Åbo , man åker upp dit på ca 2 timmar och nu bygger dom om vägen som kommer att göra att trafiken löper bättre mellan Åbo- Björneborg.

Vintrarna här i söder kommer väl inte att bli som förut men då jag träffade Mikko för 15 år sedan besökte vi Yyteri vintertid och då var det massor med barnfamiljer som hade roligt och åkte pulka på dom mäktiga dynerna ...men nuförtiden kan vi inte lita på att vi får snö här i söder.

Men det som är bra i Yyteri att dom har Spa på hotellet som är öppet året om. Det saknar jag faktikt i Himos , ett Spa dit man kunde åka då vi är i stugan. 
Nu  på lördag var det härligt Spa väder , det ösregnade hela dagen så vi bestämde att vi fördriver tiden på Yyteri Spa och sen på kvällen fixar något gott att äta i stugan ,detta kallar jag verkligen för familytime. Vi har så roligt tillsammans då vi är på våra stug/hotellweekend och det är att ta vara på dom nu för det inte så många år till så kommer ingen av barnen att ha lust att hänga med utan då blir det att åka på två man.
Så tillbaka till varför vi denna gång bodde i en stuga och inte på hotellet .




 Har nämligen sen våren snusat runt i Yyteri och följt med vad dom har till salu men så kom ju denna förbaskade Coronan och la vardagen helt huller om buller. Jag och många andra blev permitterade , jag och många andra fick börja fundera på att leva en lite annorlunda vardag då ingenting var sig likt och att bli permitterad från sitt jobb gjorde att den månatliga lönen inte var som förut. Men jag fortsatte som sagt att snusa vidare i Yyteri mera på skojs skull för jag visste att i dessa osäkra tider kan jag just nu inte köpa men drömma kostar inget.

Så jag fortsatte drömma hela våren och drömmer även idag att jag i något skede kanske har något i Yyteri  om vardagen någon gång går mot mera normala tider. Just nu är allt så osäkert med jobb osv så jag har inte möjlighet att uppfylla min Yyteri dröm just nu. Men jag  ville  åka och se på denna stuga där det finns till salu en andel (osake) som betyder att man är flera som har del i denna stuga och så har man sina veckor i året som vi får vara där plus att man också kan byta veckor med dom andra. 

Det är lite lika koncept som Holiday club har men då har du möjlighet att bo på olika ställen där du hittar Holiday club men i Villa Yyteri så köper man bara andel där  i just den stugan. Jag har egentligen ingen större erfarenhet annat än vad jag lite läst och hört mig för då man köper en andel (osake) så ni får gärna berätta ni som kanske äger en andel eller också har funderat på detta koncept  vad det finns för plus och minus. 
Försöker nu gå igenom vad som är bra och dåligt med just detta koncept då man köper en andel. 

Ett stort plus för oss är ju att vi är så rörliga så det passar bra med en vecka nu och då där då vi tycker om att se andra platser mellan varven och sen då vi själva inte kan vara i Yyteri så kan någon tex hyra vår vecka. Sen är det nog så otroligt skönt att komma ända fram till trappan med bil ( vi blir äldre dag för dag) plus att vi kan komma dit och verkligen semestra/njuta då vi inte behöver fundera på att ha något gårdsarbete ( ingen av oss gillar det), vi vill ha ett ställe där vi kan vara året runt och ett ställe som lockar turister så det är lättare att hyra ut.
I och med att vi reser mycket så står inte stugan tom utan det finns andra som kan utnyttja den då vi inte är där och det passar också oss helt perfekt.






Som nu tror jag Himos börjar vakna upp igen efter coronan , ser att det börjar vara lite rött ( bokningar ) i kalendern redan för nästa sommar i min stuga , det är roligt och positivt. Så ni som vill vara ute i go tid , bara att höra av sig till mig om ni vill hyra min stugan i Himos.


I alla fall så var det just i denna Villa Yyteri vi nu bodde på veckoslutet för jag frågade av ägaren om han möjligtvis kunde hyra den åt mig några dagar så  vi kunde se hur den var , hur vi trivdes osv. Vi skulle ha fått vara där en vecka men vi hade möjlighet att bara vara där över veckoslutet och den var ju precis just så fin som vi sett på bilder.







Nu tänker igen säker många nämmen Lissu varva nu lite ner ....men siddu Lissu gasar på bara ännu mera. Det är ju nu jag måste drömma och smida planer om jag vill uträtta något ännu så länge jag är i arbetslivet. 

Men som sagt nu ställde ju denna corona till med så mycket negativt åt många så nu blir nog det för mig och många andra att fortsätta att bli i drömstadiet i och med att jag inte vet hur det ser ut med mitt jobb framöver. Skulle de varit stabilt på arbetsfronten så skulle jag nog antagligen gått ett steg närmare mål linjen men nu får jag nog hållas ett tag till på startlinjen men det lutar starkt åt det hållet att jag absolut skulle kunna tänka mig att ha något i Yyteri där vi kan vara och jag kan hyra ut.
Som jag skrivit förut....det kostar inget att drömma och nu lämnar vi detta ett tag på dröm stadiet och ser åt vilket håll det går med jobbet och sen tar jag ny fart från startlinjen då hoppeligen framtiden blir ljusare ( försvinn jäkla corona ).




När vi kom hem från Yyteri så förde vi hem barnen och kassarna , bytte om i sk flykten och sen vidare till Viking restaurangen Harald  där vi hade träff med Carita och Pete....äntligen fick vi ihop en träff.  Maten var super och sällskapet också ...en rolig avslutning på detta veckoslut. 




















 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar