lördag 1 augusti 2020

Tog farväl på avstånd

Skall skriva om staden Kuopio och vad vi hittade på att göra där och vad vi tyckte om staden.



Vi började dagen med att åka till Puijo där man hittar Puijo tornet. Tornet är 75 m högt och ännu till är det byggt på en jätte hög kulle så jag lovar att utsikten är super fin.







Mikko hade en lapp som han fick från hotellet där dom gav lite rabatt på biljetterna upp i tornet...så för oss 4 kosta det 12 euro. Uppe fanns där en roterande restaurang som rymmer 100 personer och går man upp en våning så kommer cafe'. Sen om man går upp ännu en våning så kommer man utomhus där man kan gå runt och njuta av vyerna.


Knäppte en massa foton där uppe , vi såg backarna där dom ordnar backhopps tävlingar... Puijon mäkiviikot. Brevid tornet fanns också en restaurang , var aldrig in där och såg.



 
Det var nog en del folk igång men det gick nog bra att hålla avstånd. Jag är noga med det och en del tittar lite konstigt på mig då jag flyttar mig åt sidan. Vill inte bli smittad men vill inte heller smitta andra. Men vill inte heller bara sitta inne på min lediga vecka fast det kanske skulle vara bra då jag har ett jobb där det rör sig mycket människor.

Eftet besöket i tornet så for vi till Kuopio centrum och se hur deras torg ser ut. Det var större än Åbo torg och det som var bra är att det inte  får köra annan trafik än bussar inne i stan. Dom hade jätte fina , stora gågator längs själva kärnan av centrum. Sen har dom parkering under torget som som det också är mening att det skall bli i Åbo.





Har sett på tidningar vilket förslag vann i Åbo torg tävlingen och tycker absolut att det var det bästa bidraget av 4 som vann. Tror det blir jätte fint torg bara det blir klart.



 

Efter att vi strövat runt , sett  en fin park  och  var in och se i Kuopio domkyrka så började det vara dags för mat och röstningen föll på Pancho Villa, texmex restaurang. Har ätit på Pacho Villa i Åbo och dom har jätte god mat.




Det fanns  många mysiga terasser på torget där man kunde ta sig en fika.



Vi tänkte oss in i Kuopio kauppahalli men den hade hunnit stängas. Vi förbi ett katt cafe där dom hade lite katter som man fick leka med men ville man gå in där så måste man betala 5 euro som sedan går till att hjälpa katter läste jag på deras hem sida.




Om man vill se Kuopio i lugn och ro så är en dag för kort för staden var större än vad vi hade tänkt oss. Men ändå fick jag inte helt sådan wow känsla som jag fick första gången åkte till Gdansk i Polen...den staden förälskade jag mig i direkt och saknar att få åka dit. I Kuopio skulle jag inte ha lust att bo...men sen igen Björneborg därifrån Mikko är hemma så tycker jag är fin stad.

  Åbo är också en fin stad....finns både nytt och gammalt och att gå längs med Aura å i centrum är så mysigt...fast det tyvärr inte blir så ofta att gå där.

Men tycker nog det nog är värt att vika in i Kuopio om ni rör er mot det hållet.

Nu börjar ögonen bli trötta....dagen har varit tung och sorglig. Mina tankar har varit hos min kusin och hennes nära och kära som idag tog farväl av dottern Jennifer. Vi bestämde att  vi åker till stugan  och deltar på avstånd. 





Vi skulle åka och tända ljus i Jämsä kyrkan till minnet av  Jennifer men det råkade komma bröllops gäster just som vi körde upp på kyrkogården så vi åkte vidare till kyrkan i Jämsänkoski men den var stängd.

Så vi tände ljuset i stugan  ( röd ros) som har brunnit hela dagen till  minnet  av Jennifer plus att jag plockade en vacker sommar bukett som jag ställde på bordet.


Vila i frid kära Jennifer....himlen fick en vacker ängel .





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar