måndag 20 december 2021

Livet är ingen glansbok!!

Måndag som betyder vi är inne i julveckan och på fredag är det äntligen jul , nu bara 4 nätter kvar . Tänkte att jag börjar köra mot Åbo idag då det ännu är lite ljust men hur gick det jo det gick på det viset att jag kom mig iväg först omkring  kl 16. Det är inte många ljusa timmar den här tiden på året och i mellersta Finland blir det tidigare mörkt än här nere i södra så det blev att köra hem i när det hann bli mörkt.


Men det var bra före , vägarna torra och det kom inte ner något och inte heller så farligt med trafik så det var riktigt roligt att köra. Sen är det så härligt att lyssna på julmusik plus att man ser så fina julbelysningar som folk pyntat sina gårdar med, man ser nog verkligen att folk mera och mera vågar börja ösa på med ute juldekorationer.




Jag har nog en del utebelysning i stugan , tycker det är fint men sen tycker jag inte om att mixa en massa olika färger vill ha det rätt så stilrent. Detta år har jag ute på terassen dessa "körsbärsträd" som lyser så fint och igår på kvällen så började jag rigga upp i rönnen lite belysning ( slinga med 560 små lampor) men det räckte bara till hälften av trädet så nu skall jag söka ännu en slinga då jag kommer hem och ta med nästa gång vi åker dit. Kommer att lämna dessa ljusslingor i trädet så är dom sen färdigt där till nästa jul och dessa belysningar brukar jag nog ha ett bra tag efter julen för det är så fint i Himos då det kommer mycket snö. Försöker kolla vädret i Åbo och hoppas vi får ett snötäcke här också , behöver inte vara så mycket men en vit jul är alltid en vit jul. 



Det var verkligen vemodigt att låsa dörren idag till Villa Virta och veta att någon lycklig får mysa där på julafton , granarna lyser så fint på både övre och nedre våningen. Sen är jag alltid viktig med att lämna allt så fint och i ordning som jag själv vill ha det då jag öppnar dörren. Det skulle vara så roligt om jag själv kunde göra denna sk check efter mina kunder lämnat stugan och själv få fixa det så som jag vill att det skall vara men då avstånden är så långa så måste jag därför ta hjälp från Himos center att dom gör denna check ifall vi inte råkar vara på väg dit. 






Nu innan jag åkte hem så lämnade jag en påse julgodis på bordet och ett kort och önskade God Jul åt dom kommande gästerna vem det nu sen är , men hoppas dom uppskattar den lilla julgåvan från stugägaren Lissu.




Till och med mina  röda filttofflor ( stugtofflor) ville mer än gärna bli kvar i stugan , det var med långa steg vi gick mot bilen. 

Men nog blir det jul i Åbo också och det som är så roligt är då jag får vara ledig , hemma med familyn och fira. På tisdag skall Mikko och jag köpa skinkan, tänkte först köpa färdig skivad men Jaromir ville ha julskinka som vi själva lagar och tycker att alla skall få välja något dom vill ha på julbordet som man  tycker om. Vet att kanske många blir tvingade äta något dom absolut inte gillar och det kan bli trauma framöver , kan till och med bli så att man inte ens vill ha julmat flera gånger. 

Julmiddagen är en stor och viktig högtid för mig och då vill jag att det skall finnas något för var och en i sortimentet. Att alla som sitter i julbordet  får en känsla att njuta av den goda maten (sådant man tycker om ) och inte behöver sitta där och tugga med långa tänder.

När jag kom hem sa Michelle att hon vill dekorera pepparkakshus , brukar köpa färdiga delar som vi sen limmar ihop och dekorerar. Brukar vara roligt att sitta i köksbordet och dekorera  tillsammans, lyssna på julmusik och kanske dricka varm choklad med grädde, strössel och skumtomtar. Oj om alla barn och vuxna fick  uppleva denna jul glädje , tror nog denna corona press gör sitt i många hem just nu att julglädjen helt försvunnit.

Här lovar jag julglädjen verkligen finns och som sagt jag går all in och ser att kidzena gillar denna härliga varma julstämning som vi har hemma just nu. Blev till och med en aning varmare då jag öppnade dörren då jag kom hem från Himos och ångade till ett varv. Blir så le när vuxna människor inte kan hålla hemmet i ordning då jag är borta utan sen får jag plocka upp efter dom när jag kommer hem. Ett litet exempel vad som mötte mig då jag öppna dörren....alla sängar obäddade , odiskade glas, tallrikar , bestick på köksbordet ( inte ens fått dom in i diskmaskinen ) , stolar som översvämmas av kläder , strumpor liggande på golvet , gammal mat i kylskåpet som jag fick slänga. Sen undrar dom varför man ALLTID gnäller , ja varför månne?!?!

Men  när Duracell Lissu lägger igång så händer allt på noll time så jag hann fixa undan allt det där , plocka upp alla kassar med sakerna jag hade med från Himos, tvätta 2 maskiner , diska 2 maskiner och efter det tända massor med ljus och få tillbaka julstämningen då allt var i ordning. Som Jaromir  och Mikko alltid brukar säga "Kyllä isi osaa" men idag tar jag nog äran på mig själv och säger " Kyllä äiti osaa".

Det var de ...nog blir det jul fast det är lite småkaotiskt mellan varven eller hur?! Livet är ingen glansbok där allt bara glimmar och glänser.

Nattugglan har "uppesittarkväll" , njuter av tystnaden och ett julefint hem , vem månne har röjt upp här... aj ja det var ju jag (fniss).





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar