söndag 19 december 2021

Många bra nyheter på en gång

 Kan igen bevisa att hur knaggligt det ibland känns så är det bara  försöka så gott det går att se positivt på allt  , det ordnar sig alltid  på ett eller annat vis fast vägen ibland är  lite gropig. Har nu några veckor fått gå med en inre stress och funderat hur vår jul kommer att se ut  , om vi kommer vara utan toa, vatten och hemmet kaotiskt. Dom var ju i alla fall snälla och placerade alla toan på rad ute så hela familyn skulle haft en egen plats.



Men igen en gång så ordnade sig allt på bästa vis , toan är på plats och vi får igen använda vatten. Alltså vilken härlig känsla att ha rinnande vatten och som ni gissade så knäppte jag direkt på diskmaskinen och började tvätta alla dammiga kärl. Likaså gick tvättmaskinen het. Tycker så otroligt om att tvätta så det har varit en pärs att se klädhögen växa, Mikko var några gånger till Prisma och tvättade några säckar för det blir en hel del tvätt med 4 personer som byter kläder hela tiden.



Köksskåpen som är nerskruvade har vi ännu inte på plats men det är en liten bagatell jämfört med att inte ha vatten eller toa. Visst skulle jag gärna börja plocka in våra kärl i skåpen före julen men om det inte blir klart så går det nog  att få julmiddagen fixad i köket och vi kan sitta och njuta av god julmat fast några skåp fattas. Skulle dom vara uppe  så skulle jag kunna städa allt innan jul , men så sa min super snälla Mikko att jag behöver inte stressa med städande för han hade pratat med deras städerska på jobb och hon har lovat komma och städa vårt hem.

Alltså TACK  , tar mer än gärna emot hjälp. Städar nog tillräckligt på jobb och nu till veckoslutet skall jag upp och städa undan i stuga så det är rent då gästerna kommer. Fast jag själv är yrkesstädare och klarar av att städa så tar det nog så emot ibland då jag  kommer hem efter en hektiskt vecka och veta att tisdagen går åt att få hemmet i skick efter att jag varit en vecka borta.

En del av mina vänner som bor i Usa har städerskor  och minns hur jag många gånger tänkte att det vill jag också ha. Visst skulle det vara skönt att ha en städerska hemma som kommer och  städar undan denna vardagskaos som blir då man är en större familj. Men tror att man kanske vill  visa den finska sisun ni vet "jag klarar nog ALLT  att inte skall det någon städerska till oss". 

Tror det säkert kommer ändras i framtiden att man mer än gärna tar städhjälp om man har möjlighet , i synnerhet i en småbarnsfamilj så förstår jag att en del säkert mer än gärna skulle ta emot hjälp. Tror att man förr skulle tyckt att inte kan jag ha städerska för då är man lat om man inte gör det själv , nuförtiden är man nästan lite småavundsjuk på sådana som har städerska som kommer hem och sköter det jobbet. Har läst att  många beställt  robotdamsugare , min äldsta flicka har också en sådan och tänk vad skönt att man skulle slippa detta förbaskade dammsugande hela tiden. Men Lissu skall ju alltid vara värst så jag beställer väl en städerska istället , har nog hotat med det många gånger då jag själv är så "fed up" att plocka upp/städa  efter vuxna människor som bor med mig under samma tak.

Sen följande goda nyhet var att dom behöver inte göra någon hudtransplantation på Jaromirs finger utan det ser ut att bli bra så här med att bara få läka ifred. Ändå som för han är synd att det är en rätt lång process och han börjar verkligen längta att få sitt bandage bort. Men men tyvärr är det nu bara att i lugn takt gå den långa vägen för att få fingret helt i skick. Får se om han alls kommer kunna skida nu på ett tag i och med att han måste vara försiktig med sitt finger , kan inte vara med i gymnastiken , inte bada bastu osv men att spela dataspel verkar gå hur bra som helst fast ringfingret är inpaketerat ( fniss).



På fredag eftermiddag körde jag upp mot Himos , skall vara där några dagar helt för mig själv dom andra ville inte komma med. Tyckte det passade bra och komma hit nu efter all renoveringskaos hemma och så har jag ju 3 veckors semester så kan vara kul att åka lite slalom nu då backarna är öppna. Har beställt ved som jag skall plocka in i förrådet  och så skall jag ta bort våra egna saker så det passade bra att komma hit nu och koppla av några dagar och så får jag fixa stugan sådär julmysig  med lampor ute , julgranar , små mysbelysning här inne , mina ludde skinn och dynor oj vad här blir fint. Kommer vara med tunga steg jag lämnar Villa Virta på måndag men någon kommer få vara lycklig att fira en mysig jul i min stuga för som det ser ut nu  så är det nog verkligen svårt att hitta lediga stugor till julen. 




På lördagen sov jag länge kan jag lova och kom mig inte ur sängen förrän mitt åt dagen det är Lissu det. Fasiken vad skönt att vakna utvilad och sen ligga i sängen och dricka kaffe och allt är helt tyst.




Hade planer att åka in till Jämsä senare men bestämde att jag åker via backarna och gör några åk, tankar friskluft och övar mina ben efter en lång paus. Håller mig nu i mini backarna för att få upp ångan , kollar lite hur knä känns och man behöver inte många åk i början efter sommar pausen så känns det i fötterna att dom inte på ett tag varit intryckta i slalomkängorna. Förstår inte att dom kommit på någon annan variant av skodon då man åker slalom , alltså dom är nog så förbaskat klumpiga men sen förstår jag att dom måste vara stadiga då foten är i kraftig rörelse hela tiden.






Det var rätt lugnt i backarna fast det var lördag men ofta är här mycket fest prissar igång på veckosluten och dom bry sig inte om att åka slalom. Men tror nog till jullovet att det ökar med folk i backarna likaså sportlov, påsklov och valborg brukar locka folk till backarna. Efter jag åkt lite över en timme så var det dags att söka pizza och sen till stugan och bada bastu. Nu undrar ni säkert att skidade jag bara en timme , lovar att nu i början så är det mer än väl innan kroppen (fötterna) blir inkörda.

Titta vad som finns i Himos  ni som gillar Thaimat , själv har jag inte ännu provat äta här.



Oj vad det var mysigt med en lite tidig julbastu här i möksän ( stugan) , hade min lilla julgran med där och björkdoft i vattnet. Vill stanna här tills vintern är slut , här är så skönt att vara. 



Satt igen och tänkte på hur man kommer reagera då det blir grönt ljus att resa  hur kommer det kännas  att rusa runt på dom stora flygfälten , stå i immigration flera timmar , köra bil på Freeway där det på en del ställen kan finnas totalt 14 filar och då kan ni gissa bil mängden ,  kanske jag rentav då längtar hit till lugnet i Villa Virta.




Ikväll skall jag ännu bada julbastu , lyssna på julsånger  och packa lite julklappar  framför brasan .Skall verkligen maxa upp julstämningen nu för vet ni vad det är bara 5 nätter kvar till julafton. 


Tittade just ut och vet ni vad det SNÖAR , måste säkert ta med mig en snökanon från backen i morron då jag börjar köra hemåt  och ha den och blåsa breve vår balkong på julafton så att vi också får snö i Åbo och  den rätta julstämningen.




Dom flesta av er sover säkert redan men jag tänker ha "uppesittarkvällar" nu ända till julafton och efter det med.

Hälsningar Nattugglan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar