onsdag 23 december 2020

Dan före dan

Nu kan ni säkert gissa att nattugglan Lissu myser...för idag är det verkligen meningen att man skall vaka ....alltså dan före julafton. Nu har då klockan som sagt redan närmat sig 03.00 och datumet har ändrat 24.12 ...yess ääääntligen är julen här. Oj som vi alla har längtat efter detta , finns inget roligare än att på julafton sätta sig ner och äta tillsammans den efterlängtade goda julmaten och sen mätta och belåtna vänta på julgubben.

Tyvärr kan han inte komma och hälsa på i år men han lovade nog leverera julklappar till denna snälla familj. Det ser vi verkligen fram emot...tack!


 

Men innan vi börjar fira jul så skall jag berätta lite vad vi hunnit med . Jo vi har hälsat på min en vän sen långt långt tillbaka i tiden. Det r säkert 20 år sen vi setts senast men vi följer varandra på Instagram, Facebook och har kontakt via messenger. Varför vi följer varandra så flitigt på dessa kanaler är att vi båda är passionsresare och finns inget roligare än att se ena foto finare än det andra som dyker upp i flödet. 

Han har ju sett så gott som alla ställen på detta jordklot för hans jobb tar han runt världen ( han jobbar på ett kryssningsfartyg) , men nu är vi båda i samma situation att det för tillfället inte blir att uppdatera våra sidor med så mycket resebilder då vi nu för tillfället inte kan resa runt i världen. Men nu hade vi äntligen tid och möjlighet att träffas.

Visst funderar man då denna corona härjar på att kan vi träffas , men vi var båda överens att efter som sagt 20 år så vill vi nog se varandra live då det äntligen finns chans. Han har stuga ca 1 1/2 timme från Himos så vi startade tidigt på tisdag och blev sen hela dagen där.

Tack Micke att vi fick komma och hälsa på , du förgyllde verkligen vår dag med din gästvänlighet. Nästa gång är det er tur att komma till Himos , ni packar skidorna med och blir  här över natt.

Det var nybakade pepparkakor och kaffe  , det var mat  och pricken på i så bjöd han på bastu och jacuzzi...det var ju för tusan som att komma till ett 5 stjärnigt Spa. Tusen tack än en gång , detta lever vi länge på. Jag som älskar att vara på Spa så skulle ha kunnat sitta där och njuta hur länge som helst.


 

Det var som sagt bara jag och min familj som var i jacuzzin och vi hade nog så otroligt härligt, satt där ute under bar himmel, bubblade och lyssnade på julsånger. Så blir ännu mera säker på att så fort möjligheten finns så kommer jag nog investera ett eget Spa bakom stugknuten. Skulle vi nu haft en egen jacuzzi så skulle vi absolut ha börjar julaftons morgonen med att sitta där och lyssna på julsånger men det går också bra med plan B och det blir att sitta och äta "tomtegröt" ( risgrynsgröt) , dricka iskall mjölk och lyssna på julsånger. 

Idag dagen före julafton så snöade det så mycket att nu är marken vit och så är det ju snö i några backar plus pulkbacken. Bestämde att vi åker till pulkbacken idag och fördriver tiden där en stund och grillar några korvar och myser i det sköna vädret. Då vi kom dit så började det snöa och vilka härligt stora , fina flingor det dalade ner. 



 

Nu hade dom tyvärr bara en liten pulkbacke igång men bättre än ingenting. Vi kom ner susande med donitser , rattkälkor och pulka för man får låna allt detta inne på Lumila området och i grillkåtorna finns det ju färdig ved så man bara behöver ha sin picknick med.



 

Avstånden gick bra att hålla fast det var folk i backarna och lika i grillkåtan var det bara vi som satt och grillade. Varför smakar grillkorven så super gott då man sitter ute på vintern och grillar , det är något speciellt. Efter vi åkt , rört på oss och fått friskluft så for vi in till Jämsä. Har beställt via nätet en del julklappar i år och la adressen hit så det gick enkelt att söka ut paketen i Citymarket i Jämsä. 

På kvällen blev det förstås bastu igen och nu som sagt har jag i natt paketerat dom sista julklapparna så nu är det bara att ta emot julen...är verkligen redo. 


 

Morgonen kommer vi om sagt att börja med gröt , sen blir det julbastu här i stugan och efter det skall vi till Tupas och äta julmiddag. Det var Mikko som fick mig övertalad i fjol då vi var här och fira julen att vi tar ingen julstress med maten utan går ut och äta. Jag var lite så där att ...nja jag tycker ju om att ordna och duka julbord. Men som tur så sa jag ok , vi far ut och äta så får man sätta sig ner till färdigt dukat bord. 

Nå nu i år är det ju coronan och vi var länge tveksamma hur vi skall göra  men har man en gång provat den bekväma versionen av julbord så vill man nog fortsätta med det...behöver inte rusa till butiken för att släpa hem all julmat , behöver inte tidigt på julaftonsmorgon börja förbereda ( jag kan sova någon extra timme , fniss) , ingen behöver duka undan osv.

Så vi bestämde att vi går ut och äta julbord fast det är corona och några regler måste det ju finnas för annars får/kan dom inte ha folk att komma dit och äta. Antagligen är det mindre platser för allt var slutsålt då jag hörde mig för men sen skrev hon att hon kunde fixa plats för 4 pers så jag nappade på det. Det skall bli så skönt och sätta sig ner till färdigt dukat bord och ju vanare jag blir med denna tradition desto mera tror jag på att vi kommer på jularna anlita färdig dukat julbord.

När vi kommer hem från julmiddagen så tror jag vi alla går på högvarv då vi ser att  julgubben hämtat klappar under granen så vi sätter oss bekvämt och börjar dela klappar och njuter av barnens fest.

Hoppas ni alla på ett eller annat vis hittar julstämning och gör dagen så bra som det går. Här verkar folk ha hittat julstämningen i Himos , tror bestämt att alla stugor är uthyrda denna jul här. Folk vill ha lite ombyte ....hellre fira hela familjen i en stuga än att vara hemma där dom nu suttit så gott som instängda hela året.

Nu kryper jag ner en stund under täcket för att om några timmar  vakna upp till doften av  tomtegröt som Mikko lovade laga. Dukade allt färdigt nu på kvällen så vi har bara att sätta ner oss i bordet och äta gröt.

Sen hängde jag upp ballonger ( bokstäver) God Jul i fönstret så nu är det bara att säga ...Välkommen Julen






 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar