söndag 1 december 2019

Min lilla jul i ett vintersagoland

 Arbetsvecka och jag får sova hemma i egen säng. Hur går det ihop ..jo för att jag tog ut ett par lediga dagar och min en arbetskompis från andra vakten kom och turade för mig. Tack Päivi.

Blir en kort visit iland för i söndag far jag tillbaka på jobb och sen blir jag och jobba in lite dagar så jag kan ta betald ledighet sen då det behövs.

Skrev igår om Lappland och min bekant som bor i Lappland ställer gärna upp och berättar om Levi Iglo hotell sen då hon har tid för nu är där mycket att stå i med då vinter säsongen drar igång. Skall bli roligt att ha någon och "gäst blogga". Om det finns någon som har något intressant att berätta/skriva om så får ni gärna 
"gäst blogga"  hos mig...bara höra av er.

Ser verkligen framemot inlägget från Lappland och att vi får oss en blick hur det är att bo där på heltid.



Idag ( lördag)  blev  det tidig väckning för skulle vara kl 11  upp mot Himos på info tillfälle...det blev så sent innan jag var hemma igår och föret var jätte dåligt så jag bestämde köra upp i morse. Startade ca 7 tiden och jäklar vilket före...så otroligt fint...som att köra genom ett vinter sagoland.



Solen började sakta stiga upp och himlen började skifta i olika färger och då man såg åt andra sidan så hade man den magiska blåa timmen...ni kan gissa då snön blänkte vit på skog och mark så var det nästan så jag började gråta....det var så otroligt fint.

Att köra 3 timmar i vinterlandskap som detta var så fint  så skulle jag bra ha kunnat köra  3 timmar till. Förstås är före inte alltid så här magiskt utan mörkt som i säcken och då skulle det bra räcka med 1 timme att köra. Men tycker den känns kortare och kortare hela tiden denna väg ...inga problem.

Lika då jag brukar flyga till LA så tycker jag nuförtiden det går jätte smidigt...har lärt mig njuta 11 timmar på flyget ...nu då det har varit så mycket det senaste året så är det så skönt att bara få sitta och bli uppassad på flygen.





Då jag kom fram till Himos så fick jag se att vintern har kommit och super fint. Igen fick jag se Himos med en ny skrud. Nu har jag våren kvar så har jag fått se Himos i alla årstider Då man bor i stan så märker man inte på samma vis hur fin vintern är så därför uppskattar jag verkligen att få njuta av dessa vyer. Här får verkligen min kropp och knopp det lugn jag behöv Börjar sakta men säkert förstå dom som  väljer bort storstaden och flyttar till Lappland.

Blev en ensam lilla jul ...gänget svek mig....tyvärr så blev Mikko så otroligt förkyld och behövde vila sig och kidzen valde att bli hemma men jag trivs också bra helt ensam . Det är då som jag gör sådana saker som JAG vill....julsånger på fullt , ingen tv på , basta flera timmar , blogga och sen bara ligga på soffan och inte göra något.



Förmiddagen gick till att jag blev bjuden på lunch och sen skålade vi alla med bubbel i  "Skolan"  för Himos som fyllde 30 år. Bra då det bjuds med och utan alkohol så får man ta det man vill.  "Skolan" är ett gammalt hus som dom renoverat helt och hållet och blev färdigt i maj , fina utrymmen för konferenser. 



Vi fick vi en massa bra information om Himos och själva uthyrningen som många har via Himos center. Fick se bilder från då det begav sig och det var inte många stugor på dom fotona mot vad det är i dagen läge och denna plats bara växer hela tiden. 



Ryssarna är inte så mycket i farten som förr med , med från Estland kommer det massor med turister hit likaså från Holland och nu har uthyrningen och Himos och tagit fart ända till Kina. Märker ju också på jobb hur mycket Kineserna reser plus att jag såg otroligt mycket av Kinesiska turister senast jag var i Californien.

Men dom är bra turister för dom lämnar nog sin resekassa i Finland ....dom är inte snåla när dom börjar shoppa  så vi tar gärna emot dom hit med öppna armar till Himos . Dom ordnar skidkurser (terräng skidning ) åt kinerser här och det har också tagit fart...kanske jag också borde ta en kurs  och lära mig hur man åker ankkarhiss att jag inte nästa gång flyger lika illa i starten som jag gjorde i april. 



 
Sen var jag till Jämsä idag och där var det jul stämning ..hann inte med då dom öppnade julgatan men jag for dit och se senare ..jätte fint pyntat och likaså broarna var så upplysta.




 



Var både på dagen och kvällen en sväng till backarna och såg ...det börjar ta sig. Nu håller vi tummarna att kylan håller i sig så dom snart öppnas och det blir lite fart i backarna plus att vi får en vit jul. Caravanarena har redan riggat upp för vinter säsongen.






 


 Rinne ravintola/cafe var ännu inte öppet 



På kvällen la jag ut mina vita granar med belysning och placera dom så jag kunde se dom från bastun , elden sprakade i öppna spisen , blev ett par grillkorvar och avslutade kvällen med julsånger och glögg.



 

Härligt...känns så skönt då jag märker att det här är vårt koppla av näste , ett sådant behöver vi. Nästa veckoslut får vi alla vara här  lite längre då det är självständighets veckoslutet....om det håller sig så här kallt så hoppas jag att dom öppnar pulkbackarna , det hoppas nog också kidzen. Då  skall det verkligen åkas pulkka, grillas korv och Marschmellows ute vid skidbacken...efter det till stugan och sätta sig i en varm bastu. Ser framemot nästa veckoslut redan.




Hoppas ni alla hade en mysig lilla jul.




//Kram























Inga kommentarer:

Skicka en kommentar