onsdag 13 mars 2019

Känner mig som en mästare

Så var då "Spa dagen" för sjömän över och nu sitter jag hemma här i soffan och är glad att jag klarade testen i Meriturva och har nu intyg 5 år framåt.

Det var en lång och intensiv dag vi hade framför oss med många bra övningar att se framemot...den övningen som jag kanske mest var lite orolig över var att vi måste  prova fritt fall med en livbåt från 11 meters höjd.





Vi startade med min arbetskompis från Åbo 6.30 så att vi hade go tid på oss och då vi kom fram så skulle vi då vänta att hela guppen var samlade. Vi delades sen på hälften och vår grupp på 6 personer började med utomhusövningarna för att sen på eftermiddagen öva i bassängen.



Vi hade skjuts ner till Meriturvas övningsområdet där alla sk uteövningar görs. En liten teoretisk genomgång innan vi skulle börja öva.





Vi bytte alla om till ute kläder och började sen traska till livbåten högt upp där vi skulle få prova på hur det känns att  göra 11 meters fritt fall med den ner i vattnet.Vi började alla sakta men säkert kliva in och sätta oss rätt i våra stolar och spänna fast säkerhets bältet. Livbåten hade fören neråt och vi skulle sitta med ryggen ner mot fören så det blev att vi föll sk baklänges.

Det kanske inte ser så högt ut på foto men det var nog högt då man stog däruppe.



Måste nog erkänna att det pirrade i magen innan take off ner i vattnet då man inte alls visste hur det skulle kännas. Jag har ju aldrig direkt varit rädd för  att prova en massa häftiga åkturer på nöjesfält men märker nog på äldre dagar att man tänker på ett annat vis att allt kan ju hända och det är fast i så litet att något kan gå fel.

Men som sagt då vi alla satt inne i livbåten fastspända med säkerhetsbälten så var det bara att lugnt vänta på klartecken för att se hur det kändes att falla fritt. Det var en från vårt gäng som skulle snurra på en ratt till livbåten släppte lös och vi flög  11 meter ner i vattnet. Fy fasen hur det pirrade i magen då vi föll ner....men skulle nog göra om det om jag fick chansen.



Då vi  hade provat den grejen så var det dags att kliva ombord i en annan livbåt ( inte den som syns på foto )som vi skulle vincha ner och sen köra runt med i vattnet....jag fick köra sista etappen och parkera livbåten längs med kajen  och bra gick det . Sen skulle vi alla hjälpas åt att fästa  krockar/block och vänta att vi blev vinchade upp för att sen kliva av och gå och byta kläder.

Efter det hade vi en matpaus och vi blev bjudna på pyttipanna med stekt ägg och en jätte god creme till efterrätt.

Sen efter det så var det att igen byta kläder och eftermiddagens program var övningar inne i hallen. Jag sa att det liknade som att komma till Karibien då det fanns en segelbåt där och vattnet var super turkost.....vattnet var ju inte lika varmt som i Karibien.





Vi började med lite teori ( förstahjälp)  och såg på lite olika livflottar för att sen hoppa i bassängen och göra praktiska övningar. Lovar att då man övar i sk storm ( det blåser , regnar och vågorna är jäkligt stora i bassängen då märker man nog hur liten man är mot "havets" makt.








Vi skulle då kämpa oss från bassängen upp i livbåtar, simma i vågorna , försöka ta oss upp i repstegar, vi hoppade från 5 meter , vi gled ner lite över 5 meter från en sk " socka" , vi skulle klättra upp på en felvänd flotta och svänga den och sen simma upp till ytan då vi blev under den och sista uppgiften var att flyta i kallbassängen (  han sa att vattnet var runt 5 grader ) där skulle vi ligga  och flyta i 2 minuter. Tycker om övningen i  kalla bassängen lite kyligt var det sen då man började röra på sig och komma upp men   att ligga där hade jag inga problem med.




Efter det var det dags för bastu och tvätta av sig för att sen ren och fräsch gå och ta emot intyget som delades ut.



Visst är det en härlig känsla då du vet att du blir godkänd och klarat  uppgifterna som skulle göras.



Hade tyvärr inte kameran med då vi gjorde våra övningar men jag fotade lite före så ni lite kan se hur det ser ut vad vi sysslade med hela dagen.

Tack till Meriturva och vår super trevliga lärare som drog denna kurs åt oss ....vi hade alla en super rolig dag.


 Hon som jobbade i matsalen sa att sådana fyrar finns att  beställa från Pargas....skulle gärna ha en sådan på balkongen.






                                    Yess I made it....här är bevisen.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar