söndag 29 november 2020

Veckoslutet i ett paket

Nu skall jag uppdatera veckoslutet i ett helt paket....jag tar fredag, lördag. söndag i ett och samma inlägg. Lagt bloggen åt sidan detta veckoslut  för att bara njuta av stämningen här i stugan uppe i Himos.

Som sagt fredagen började helt annorlunda än vad vi tänkte oss men , jag är van med hastiga ändringar i vardagen i synnerhet nu då jag är permitterad så vet man aldrig när man blir kallad till att få åka och jobba. I alla fall blev det så att dom stängde hela St Olofs skolan och båda kidzen hade hemma skola , dom verkar inte lida av det. Själv tror jag att för Jaromir i synnerhet skulle det vara bra med sk vanlig skola istället än studera på distans. Han kräver någon som puschar på han nu som då. Jag själv är ingen höjdare på att lära , då man nuförtiden ser hur deras läroplan ser ut så tar man hellre ett steg bakåt än att undervisar dom helt fel.

Tycker inte det hör till att föräldrarna skall måste assistera som lärare i dessa corona situationer , jag är inte utbildad för att lära mina barn. Jag kan som sagt försöka hjälpa i den mån jag klarar av , men inte lära det får nog en utbildad lärare ta hand om.

Dom skall nu vara hemma inkommande vecka och sen får man se. Jag sa med Mikko att jag är redo att skriva till rektorn att mina kidz inte kommer mera till skolan detta år men det är väl bäst att ta en dag i taget och se hur situationen blir. Det är så synd när det finns en del som inte ännu tar detta på allvar och så kommer alla barn igen till skolan med den påföljden att någon inte skött sig och så är där igen Corona ,  men som sagt vi kan alla få den var som helst så jag vet inte vad som i denna situation skulle vara bäst...hemma eller i skolan?!

Sen var vi med Michelle på corona test som skolan rekommenderade åt St Olofsskolans elever och sen skulle svaret komma på lördag.  Michelle tog det lugnt och det är skönt att hon inte heller är en sådan som stressar upp sig.

Efter att jag kört henne hem så fixade jag hastigt ihop mat ( korvsoppa) så dom skulle ha mat i några dagar färdigt bara och värma medan jag är uppe i Himos och visst sköter Mikko om att det finns mat  då som inte jag är hemma. Efter det så skulle jag söka papsen från intervallen och för han hem och packa upp hans kassar.

Efter det for jag igen hem för att packa in mina saker i bilen som jag skulle ha med till stugan då jag skulle åka upp dit och fixa/pynta färdigt till julen. Skönt och ha allt färdigt sen när vi kommer hit nästa gång så får vi bara "chilla". Skulle så gärna ha velat fira lilla jul här alla tillsammans men nu blev det annorlunda. 

Jag har som sagt inget emot att vara ensam uppe i Himos och jag tycker om att köra bil så 3 timmar dit ensam i bilen är helt okej. När vi alla åker upp hit tillsammans så skall man ju ta hänsyn till resten av familjen men då jag kommer ensam så har jag radion på fullt och sjunger med i varenda låt som kommer oberoende om jag kan orden eller inte men sjunger gör jag. Så därför är det roligt att emellanåt få köra hit ensam.

 Om jag kör upp senare på fredag kvällar till Himos då lyssnar jag alltid på Retro perjantai men nu startade jag tidigare så jag hann fram  innan Retro började så jag skruvade radion på full volym då jag kom fram , dom spelar massor med bra låtar i det programmet.

När jag
anlände Himos så var det redan mörkt ute och det var så mysigt då folk hade pyntat massor med utebelysningar i stugorna ...oj om det ändå skulle ha varit snö då jag kom , men inte. Får hoppas det småningom blir kallare och det börjar snöa ordentligt så dom får skidbackarna igång. 

Alltså denna känsla då jag anländer hit går nog inte och beskriva i ord men om jag uttrycker mig något i den här stilen att ...detta var nog en av dom bättre investeringar jag gjort då jag köpte denna stuga. Ju närmare jag kommer hit desto mera känner jag hur min stress blivit kvar i Åbo ...denna plats ger mig en så otroligt bra känsla , skulle kunna vara här hur länge som helst. Har alltid önskat mig en  året runt stuga där man också har möjlighet att fira jul och ny år och äntligen har jag en sådan , det som gör det ännu roligare är att den är på en skidort. Vi säger flera gånger om och om igen med Mikko hur skönt det är med en stuga som har el , vatten och innetoa men alla tycker vi olika och en del skulle aldrig byta till en stuga där det finns allt detta. Vi har blivit så bortskämda och bekväma att detta passar oss perfekt , ju mindre jobb att göra på stugan desto skönare. När vi brukar åka hem härifrån så är vi verkligen utvilade  och det är sådant ställe som vi ville ha. Som tex nu på vinter behöver vi inte oroa oss fast det kommer hur mycket snö som helst här , vi kommer alltid fram ända till trappan då vi har det färdigt plogat.

Som sagt på fredagen då jag anlände hit så var jag så taggad att få julpynta så jag började plocka fram julsakerna och medan jag pyntade så knäppte jag på bastun. Så jag fick ganska mycket gjort redan på fredag kväll och avslutade med bastu & björkdoft , glögg och julsånger.

 


 Härligt att på lördags morgonen vakna i nya jullakan och allt var så tyst...ibland är det så skönt att få vara ensam. Nu laddar jag batterierna så är jag redo och ta emot den nya vardagen som vi har framför oss nästa vecka med hemma skola , för då är vi hela tiden dygnet runt med varandra. Om jag inte skall på jobb inkommande vecka så hade Mikko lust att vi kommer hit  nästa veckoslut och det passar mig perfekt för trivs så bra här.

När jag väl kom upp från sängen på lördag så hade det kommit text meddelande från Covid-19 centralen  och som tur så var Michelle negativ , skönt för visst gick man hela tiden runt och funderade ifall hon skulle haft det för då skulle vi igen ha fått nya rutiner i vår vardag. Men som sagt man gå inte säker...det kan slå till var som helst och vips så är du smittad. Läste om Niklas Hagman som var med i Tanssi tähtien kanssa hade blivit smittad mitt i allt och avbröt tävlingen så därser  man hur hastigt det kan gå. 

Träffade faktiskt Niklas Hagman då han spelade i Anaheim , var och såg då han spelade för Ducks och fick hans autograf på min flagga ..där finns också Teemu Selännes , Saku Koivus och Toni Lydmans autograf , dom spelade alla i Ducks det året.

 

                        

 

 

 

Fortsatte mitt pyntande på lördagen och ny lyser granen så fin här , körde sen in till Jämsä och köpte lite saker  som jag behövde plus att jag köpte några extra ljusslingor ut men lovar det blir nog inte lika mycket julbelysning här mot vad dom brukar ha i Usa. Här dekorerar jag med måtta , tycker det är finast så.



 

Efter att ja fått allt färdigt så var det bastu , badar bastu varje dag då jag är här för det finns inget skönare än att gå ut på terassen mellan varven och svalka av sig, Väntar på snö så man kan rulla sig i snön och svalka av sig där och sen in i bastun och kasta bad så det svider i skinnet. Mina vänner i Usa tycker vi finnar är lite små tokiga som håller på med sådan vinter hobby som att rulla oss i snön eller vinterbada. Kommer någon av mina vänner  från Californien hit och hälsar på då det är vinter så skall jag tamme tusan säga att dom skall rulla sig i snön och sen in i bastun men månne dom överlever en sådan mix.


 


Satt sen länge efter bastun och lyssnade på julsånger och njöt av skenet från granen och all julpynt som gör en så varm och härlig stämning pricken på i skulle ha varit vita stora snöflingor men dom lös med sin frånvaro.



 

Söndag har varit lika lugnt som dom andra dagarna , gör så lite som möjligt och då jag gör något så blir det sådant jag tycker om att göra och tycker är roligt som tex paketera julklappar. Med julsånger i bakgrunden , glögg i muggen och papper som prasslar det är julstämning det , sen tände jag det första ljuset i advent.

 



Nu kommer det vi inte i år få besök av julgubben och det är verkligen synd, han har kommit till oss alla år och det är en tradition som jag skall fortsätta med. Oberoende om barnen är stora eller små så hör det till julprogrammet att julgubben kommer och knacka på och hämtar julklappar. Finns inget bättre på julafton efter julmaten då vi alla är i startgroparna och kollar i fönstret om julgubben är på väg m sen är det så mysigt då julgubben tar plats i stolen och delar ut klapparna. 

Men vi skall ändå göra det bästa av denna julafton , den skall bli lika stämningsfull som vi alltid har haft. Så fint som jag nu har pyntat här så kommer vi absolut glömma att det är ett konstigt år vi haft och verkligen kommer få den rätta stämningen. Till slut så hoppas vi på en vit jul här uppe i Himos detta år.

En riktigt  försenad Lilla juls hälsning åt er alla och försök se så positivt som möjligt framåt och  försök göra denna väntan på julen lite extra mysig då läget är som det är. 

Dessa härliga röda filt tossor hämtade julgubben förra julen och dom har verkligen varit i god användning , super sköna.



 

 



 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar