onsdag 2 januari 2019

Start från Åbo till Kaunas



Nu kommer det att handla om vår resa till Kaunas Lithauen i några inlägg framåt....kanske det ger tips åt någon som är på väg hit eller skulle ha lust att resa hit. En del kanske hellre tycker om att läsa inlägg från min vardag hemma än om våra resor hit och dit men försöker skriva rätt så blandat. Men  vår stora passion är resor så därför blir  det mycket reseinlägg i bloggen.

                                Det tog ca 1 timme att flyga  från Åbo till Kaunas







Som sagt Wizzair har snart 4 rutter att välja på från Åbo...först var det Gdansk nu i november kom Kaunas med , i maj börjar dom flyga till Krakow och till sommaren London Luton plus att det finns andra flygbolag som flyger till och från Åbo. Så det finns att välja på och för oss som bor i Åbo är det enkelt och billigt att ta sig till flygfältet och jag gillar detta lilla flygfält utan rusning och långa köer.



Jag skrev om att jag hittade ett pangpris till Kaunas nu till ny året och nu är vi då här. Ett ställe som jag nog aldrig haft på min bucket list men som jag nu kan anteckna med i min resebok av land (städer) jag besökt.







I och med att jag  förra året såg att det blev en hel del resor för oss till Polen och jag kommer också i fortsättningen anlita Wizzair  för att det är så enkelt att resa till nån av dessa ställen dit dom flyger så  därför ansökte jag om club member. 

Jag ansökte om family member som betyder att 5 personer får 10 euro rabatt på resor dit och sen 10 euro på tillbaka resan som kostar mera än 20 euro...så tex för oss 4 personer får jag 80 euro rabatt varje gång vi alla flyger och resorna är från 20 euro uppåt. 

Plus att jag också får 5 euro avdrag på varje incheckat bagage. Som tex nu har Wizzair ändrat att man bara får ha en liten ryggsäck med gratis , flygväska och större bagage kostar.



Vi har klarat oss bra med ryggsäck för på några dygn här behöver man inte så mycket med sig och jag har jumprar/skjortor som knappt väger något som är lätta och packa ner och vi brukar som sagt inte komma hit och shoppa utan bara koppla av och äta gott. Allt shoppande (kläder, väskor m.m ) gör jag då jag flyger till Usa.



Kaunas flygfält är jätte litet så där tror jag knappast det uppstår någon rusning. Sen finns det möjlighet att därifrån ta sig till olika platser men tex taxi eller buss.Man kan fast komma med flyg till Kaunas från Åbo och sen ta buss eller taxi till Vilnius.



Vi tycker om att åka buss/tåg då vi kommer på våra äventyr men då vi åker tillbaka så är det säkrast med taxi då man har flygtider att passa. Från Kaunas flygfält åker buss nr 29 till centrum och bussbiljetten är 1 euro per person . Man kan betala direkt på bussen ( euro är valutan här) och bussresan tar ca 40 minuter in till Kaunas centrum.

Brukar ta fram google map då jag kommer fram till flygfältet och sen skriver jag hotellets adress ....sen är det bara att sitta och följa den blåa pricken på kartan så vet jag var jag skall stiga av.Hur enkelt och smidigt som helst och ju flera gånger man besöker dessa städer så börjar man känna igen sig och vet automatiskt när och var man skall stiga av utan att behöva nån karta.



                           Denna syn är längs med alle´n....nedanför ser ni vårt hotell.Men blir nog säkert jätte fint då det blir klart.







Det var rätt så intressant att komma till ett nytt land för vi vet inte så mycket om detta....blev nog först lite orolig att vart tusan har vi nu kommit ....husen  ser fallfärdiga ut, sen då vi kom in till centrum så hade dom en massa bygg och renoveringsprojekt på gång så hela den finna allen i centrum var uppgrävd för renovering, Vårt hotell ligger just vid denna gågata ( alle`) som var avstäng med en massa staket. Ingen vacker syn alls...men tror det säkert kommer att bli fint då det är klart.




Vi såg flera hus som inte hade ordentliga balkongräcken...inte så säkert att gå ut där och ta sig en nypa friskluft



Sen tror jag nog att man skall se denna stad helst på våren/sommaren då det är grönt och blommorna blommar , uteserveringarna öppnade osv. Visst har dom här en massa fina julpynt men det har varit disigt och grått och idag till och med har det regnat hela dagen så då vill man nog inte så mycket gå runt och se och försöka ta fina foton.

                                                        Kaunas polisstation,



Vi har inte riktigt ännu hunnit se så mycket av staden men det har vi nog märkt att dom är nog mera efter här än Gdansk....här krävs nog ett sk lyft  och uppfräschning i denna stad.....så  tillsvidare känns nog Gdansk mera vår grej än Kaunas. Men vi kommer absolut att komma tillbaka och ge denna stad en chans då den visar sig i vår och sommarskrud.

Vi ska se sen då vi kommer hem om vi ändrat våra tankar om denna stad eller om Gdansk och Sopot är mera vår grej....återkommer .

Nu blir det go natt för att i morron snusa lite mera runt här i Kaunas och se vad vi hittar för intressant.


















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar