onsdag 17 april 2019

Hyrstugan i Himos

Idag skall jag berätta och visa bilder från stugan vi hyrde i Himos för det blir inte så mycket fotas nu då jag är  instängd i lägenheten....jag och mina kryckor. Skulle ha jobbat nu på påsken men med detta knä och kryckor så jobbar man nog inte mycket men kanske det blir att åka lite runt med bilen till påsken då vi  alla är lediga...Nådendal är ju fint och sen är ju Runsala  (Ruissalo) fint så nu skall jag väl få lite vårbilder i arkivet.





Om ni ser så är terrass räcket placerat åt sidan och om man vill kan man hyra jacuzzin till gården...jag visste inte om att man hade sådana möjligheter .

Som ni minns så skrev jag tidigare om att sjömansunionen har en massa stugor omkring här i Finland och vi som är medlemmar  i unionen har möjlighet att få hyra dessa stugor. Har tidigare sett på dom olika stugorna  och har kompisar som hyrt dessa stugor och varit nöjda. En av min kompis har flera gånger hyrt i Gustavs och nu en månad före oss så hyrde en arbetskompis denna Himos stuga och hon var super nöjd och det var nog vi också. 







Kan säga som så att vi var så nöjda att vi åker snart igen för det finns också mycket man kan göra i Himos  fast där inte är skidsäsong och nog är det så skönt att komma till en stuga med alla bekvämligheter.




Då när jag har börjat min stugkarriär i  vår stuga i ungdomen tyckte jag det var så mysigt att komma dit och inte ha någon el utan hade bara ljus som belysning på kvällarna, gaskylskåp och gas spis, inget vatten så vi hämtade alltid med rent dricksvatten i kanistrar och tvättvatten tog vi från tunnor om det hade regnat. Om det var en varm sommar så blev ju vattnet i tunnorna dåligt så om vi for iland och handla så for vi till min pappa och tvätta oss....nu har jag blivit äldre och för bekväm för denna rulians att hoppas att tunnorna har fyllts med vatten så vi kan tvätta oss. Nej nuförtiden vill jag öppna kranet och ha rinnande vatten.







Likaså nu då jag kom till Himos så var stugan varm  och färdig städad , behövde inte sitta där och frysa tills jag fått upp värmen som vi måste göra i vår stuga ...det första som vi alltid gjorde var att kämpa med att få eld i öppna spisen som tidigt på våren var fuktig och det rök in så förbannat ...sen var det att vädra ut all rök  och efter det fick man sitta länge där med ytterkläderna på innan vi fick varmt i kojan.





Nu var det bara öppna dörren, lägga eld i öppna spisen och knäppa på bastun och se på tv innan bastun blev varm.

Denna gång kom jag med buss men skulle nog har varit bra att haft bilen för då skulle man kunnat åka till affären i Jämsä och handla mat och likaså den skidbacken som nu var öppen var en bit från stugan så vi åkte dit med Angelica och Robin då dom hade bil. Likaså for dom och handlade till Jämsä då jag inte tog  någon mat med då jag kom med bussen.




Stugan vi hyrde var i två plan så uppe fanns en toa , 2 sovrum och ett sk allrum och nere fanns 1 sovrum,toa , bastu/dusch, kök med kombinerat vardagsrum , öppenspis och en terrass med utemöbler och grill.




Gillade stugan , den var fräsch och modern och i jätte bra skick då man tänker hur mycket folk som hyr den i året. Vi har som  sagt lite planer att försöka få hyra stugan uppe i Levi till julen men så sa jag åt  Mikko om vi kanske skulle prova att få den här istället för då skulle vi spara så mycket tid. För att köra upp till Lappland tar ju nästan  en hel dag. Men måste lite kolla för en del stugor är ju så att då det är säsong som jul/ny år/sportlov så då har dom lottdragning.




Denna stuga hyr dom alltid ut för en vecka oberoende om du sen bara kan vara veckoslutet och bytesdagen är måndag till måndag. Tror dom andra stugorna också hade måndag som bytes dag.







Fast jag inte för tillfället är så intresserad av stugliv så tror jag nog att jag hastigt skulle börja tycka om en sådan här sk året runt stuga där det finns alla bekvämligheter och dit man när som helst kan komma med bil.

Vi har ju inte på många många vintrar varit  till  vår  stuga då det inte varit ordentliga vintrar och då pappa inte mera klarar sig själv. Förr for han alltid några dagar tidigare på vintern med snöscotern ut till holmen  och värmde upp vår stuga som är vinterboende så det var varmt och skönt sen då vi kom dit till veckoslutet med snöscotrar + kälke. Visst var det mysiga tider men som sagt det var då.




Nuförtiden skulle jag som sagt hellre sitta i bilen på vintern och köra direkt till trappan om man skulle ha en året om stuga....tror absolut på det att man blir bekvämare och bekvämare med åren...i alla fall vi.

Sen någon gång  när vi kan säga tack och hej till vår stuga på holmen  och  om vi  sen vill ha en annan stuga så skall det absolut vara en året om stuga dit vi slipper med bil ända fram och kan åka dit när som helst under året. 





Gav på skoj ett förslag åt Mikko om vi kanske skaffar oss en året runt stuga i Himos då vi gillar att skida  så skulle vi kunna åka dit när vi vill då det är skidsäsong och fast hyra ut den åt vänner och  bekanta då vi inte är där.

Han tycker det passar oss bättre att hyra stuga då vi vill till Himos  och inte äga och vara bunden till EN plats då man kan åka runt i Finland  eller resa  utomlands och åka slalom plus att vi mellan våra skidresor också vill och njuta av palmer och sol.

Tiden utvisar ... som jag alltid nämner  om livets bok så ser vi sen vad som händer i kapitlena längre fram.

I detta kapitel av boken som är  nu så blev vi på nytt intresserade av att börja åka slalom och jag började vänja mig med vinter..... vem skulle ha trott det då jag  läste början av livetsbok där jag bara älskade sol och värme. Här kan man verklige se hur intressant livets gång är ....man vet aldrig vad som väntar då man svänger sidan. 








































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar